Här är Blågults första VM-succé i Ryssland

Sportbladet på plats och testar Sveriges VM-bas i Gelendzjik

FOTBOLL

GELENDZJIK. Sverige har fått ett drömboende vid Svarta Havet under VM.

Allt tack vare ett sent avhopp från engelska landslaget.

Sportbladet har testat den svenska VM-basen som får högsta betyg.

– Vi är väldigt nöjda med den här lösningen, säger landslagschefen Lasse Richt.

Ända sedan EM i Belgien/Holland 2000 har landslaget förlagt sina VM-baser till hotellanläggningar där de i stort sett fått husera på egen hand.

2018 blir det annorlunda. Blågult lägger beslag på ett 60-tal rum på storanläggningen Kempinski Grand Hotel, som totalt har 379 rum.

Sportbladet har besökt Gelendzjik vid den nordöstra Svarta Havs-kusten i södra Ryssland och bott ett par nätter på den svenska VM-basen.

Sammanfattningen: imponerande.

Bästa på flera år

Det här är på förhand, med alla just nu kända faktorer invägda, den bästa mästerskapsbasen för landslaget på många år, tycker Sportbladets utsände.

Men det var nära att Blågult hade hamnat någon annanstans.

– Vi var ute tidigare än någon gång innan och tittade på boenden i Ryssland, men var ändå inte först här, säger Lasse Richt.

Enligt uppgifter i The Guardian valde engelske förbundskaptenen Gareth Southgate sent bort det dåvarande engelska förstaalternativet Gelendzjik av rädsla för de varma somrarna. England har nu i stället lagt sin VM-bas i Finska viken, Östersjön, utanför St Petersburg. 

Blågult blev då erbjudet sitt förstaval, som bland annat Krasnodarmittfältaren Viktor Claesson tipsat landslagsledningen om efter att ha varit där på semester, av Fifa och tackade ja.

Sverige anländer preliminärt till Gelendzjik 9-10 juni inför första matchen mot Sydkorea 18 juni.

– Självklart är vi medvetna om att det kan bli varmt, men normalt ligger temperaturen på mellan 25–30 grader på dagarna, säger Richt.

Fullt av aktiviteter

Enligt olika väderinstitut är medeltemperaturen i Gelendzjik 27 grader i juli.

– Blir det för varmt får spelarna hålla sig inomhus. Jag hoppas värmen håller sig på den nivån som våra spelare gillar.

Är klimatet uthärdligt lär inte ledare och spelare sakna aktiviteter mellan träningspass, resor och VM-matcher.

Hotellet har pooler inomhus och utomhus, vattenrutschkana, spa, gym, bordtennisbord, handbolls- och basketplaner, flera restauranger och kaféer och ligger vackert längst ut på nio hektar eget parkområde på den södra udden vid bukten som omger Gelendzjik.

200 meter nedanför hotellet börjar den 12 kilometer långa strandpromenaden. På vägen ner mot den öststatspräglade sommarstaden Gelendzjiks centrum finns ytterligare restauranger, kaféer, vattenparker och sandstränder.

Kommer spelarna få röra sig fritt utanför hotellet?

– Det hoppas jag. Ambitionen är att vara så fria som möjligt, säger Richt.

Såväl träningsanläggningen, som är under ombyggnad, och flygplatsen ligger på andra sidan bukten, 15 minuter från hotellet med buss.

Kostnad: minst 30 miljoner kronor

Vad kostar då kalaset?

Dubbelrum under högsäsong går på mellan 2 400-5 000 kronor per natt, uppger hotellchefen Orlando Stefani för Sportbladet. Fifa har blockat över hälften av Kempinskis rum, men Svenska fotbollförbundet står själva för sina kostnader under VM.

Det innebär att slutnotan för SvFF för boendet på femstjärniga Kempinski lär landa en bit över 30 miljoner kronor.

Å andra sidan ger VM-platsen SvFF 80 miljoner kronor i bonus och sedan ytterligare miljoner om Blågult tar sig vidare från gruppspelet.

– Kostnaden är jämförbar med vad vi hade i Frankrike under EM 2016, säger Richt. I grunden tittar vi inte på vad det kostar, det viktiga är att få till en bra lösning. Det tror vi verkligen att vi fått med det här valet.

Sportbladets Michael Wagner sätter betyg på svenska VM-basen:

Foto: Michael Wagner

Läget

Det svenska spelarhotellet ligger mycket vackert, längst ut på en udde. Utsikten består av badorten Gelendzjik, bergskedjan bakom, fyrar, segelbåtar och oljetankers på Svarta Havet. Gelendzjik ligger visserligen en bit från någon av spelorterna, men med egen charter för landslaget och flygplats i stan så saknar detta betydelse. Att det blir ett mindre helvete för oss inom media att resa till och från matcherna är en helt annan femma. Det här handlar ju om landslagets VM-bas, inte medias…

Hotellet

Trots att hotellet bara har sex år på nacken går det att skönja ett litet, litet slitage på sina ställen, men det är en randanmärkning. Rummen är luftiga och modernt möblerade, balkongen suverän, badrummen fräscha och ljusa. Något säger mig också att Blågult inte hamnar i annexet. Det åtta våningar öppna atriumet med bar och restaurang är både vackert och naturlig samlingsplats.

Maten

Menyerna innehåller såväl typiska ryska rätter som internationella klassiker. Chefskocken Massimiliano Sperli komponerar en ny meny för varje halvårssäsong. Ett par dagar senare är den kopierad av de större restaurangerna nere i Gelendzjiks centrum. Utsikten från hotellrestaurangen på åttonde våningen med uteservering sommartid går inte av för hackor heller.

Gymmet

Här finns precis det som behövs – maskiner, fria vikter, löpband, crosstrainers. Men visst, gymmet kunde varit lite större till ytan och fått ta del av utsikten som så många andra utrymmen har på spelarhotellet. Lyxgnäll? Ja. 

Den 12 kilometer långa strandpromenaden som börjar utanför hotellet erbjuder en fin jogging- eller cykelupplevelse.

Träningsanläggningen

Här blev det faktiskt stopp för Sportbladets utsände som hindrades från att komma in och kika närmare: ”Du har inte rätt dokument” förklarade den ex-sovjetiske vakten. Mattan ser bra ut på avstånd, omklädningsrum och andra byggnader renoveras eller byggs nytt.

1 av 5

Fritid

Mängder av restauranger och kaféer nere i stan. Ryska mindre shoppingcenter. Lekplats på hotellområdet när familjer med barn kommer på besök och hotellet har egen beachclub. Ta någon av sittstolsliftarna upp på bergskammarna bakom staden med vidunderlig utsikt över Gelendzjik och Svarta Havet. Kvällstid på hotellet kan Mikael Lustig, Andreas Granqvist och kompani njuta av klassikt skolat ryskt pianospel i den högre skolan i baren på bottenplanet eller ett modernare urval framfört av hotellets egen sångerska Valeria Sedova.

VARNINGEN

Språkförbistringen blir mycket stor när väldigt få pratar engelska. Det kan bli ett stort praktiskt problem när spelarna ger sig ut på stan på egen hand. Å andra sidan har landslaget ett antal rysktalande ur VM-organisationen från Fifa ständigt till hands för att hjälpa till. 

Så lottades fotbolls-VM – grupperna och spelschemat 00:30