Våga satsa på stjärnskotten

FOTBOLL

SAN DIEGO

0-0 mot ett nästan ordinarie Mexiko och Sverige lämnar USA utan förlust.

Jag lyfter på kepsen för Lars Lagerbäcks förmåga att skapa "vi ska fan inte förlora"-känsla hos färska landslagsspelare.

Men vågar han satsa på de stjärnskott som trädde fram i viktigare sammanhang? Så det blir några vinster också?

Foto: KAN BLI GULD VÄRD Markus Rosenberg är en av spelarna från USA-truppen som är given Lars Lagerbäck borde satsa på, skriver Sportbladets Robert Laul.

Att vårt fotbollslandslag är svårbesegrat är ingen nyhet. Söderberg/Lagerbäck förlorade bara en kvalmatch under sina sex år.

Men vinsterna har heller inte varit särskilt många, i alla fall inte i EM- och VM-sammanhang:

40 segrar i Belgien/Holland 2000.

41 seger i Japan/Sydkorea 2002.

41 seger i Portugal 2004.

Mönstret gick igen under den nyligen avslutade USA-resan.

Två kryss.

Två viktiga månader

Den svenska spelidén var återigen framgångsrik defensivt. Trots att Sverige hade betydligt mer orutinerade startelvor än Sydkorea och Mexiko (framför allt) blev det inte förlust i någon av matcherna.

Närmaste två månaderna väntar viktigare prövningar.

Först en träningsmatch mot Frankrike i februari då ny forward ska spelas samman med Zlatan.

Ödesmatch i mars

Sedan ödesmatchen borta mot Bulgarien i mars. Förlusten mot Kroatien i höstas gör att Sverige helst måste vinna den matchen, och alla andra kvalmatcher också, för den delen.

Därför bör både Markus Rosenberg och Johan Elmander komma med mot Frankrike. Det är spelare som kan skapa mål och chanser på egen hand, och som kan bli till stor nytta inom en nära förestående framtid.

Hur gör Henke?

Ingen vet ju vilket skick Henrik Larsson kommer tillbaka i. Henke kan ju dessutom komma att resonera så här: "Barcelona har varit hyggliga att ge mig kontrakt ett år till , jag vill satsa allt på klubben och inte riskera något".

Sådana resonemang är inte ovanliga i toppfotbollen.

"Operation fyra bra anfallare" bör alltså starta omedelbart. En skada på Zlatan och vi står där med Mattias Jonson och Marcus Allbäck. Då är risken stor att det bara blir oavgjort.

Därför: in med med "Mackan" och Elmander redan nu! De kan vara guld värda 2006.

???

Förbundskapten Lasse Lagerbäck berömde det mesta efter Mexiko-matchen. Framför allt backlinjen. Men jag skulle bli förvånad om fler försvarsspelare än Teddy Lucic och Mikael Dorsin ur den här truppen åker med till Frankrike.

???

Lagerbäck talade varmt om Daniel Andersson också. Visst, Daniel spelade upp sig och gjorde sitt jobb. Men även på balansspelare måste det ställas fotbollskrav. Det kan inte räcka att kämpa.

???

Niclas Alexandersson. Vet att många suckar när hans namn kommer upp. Men han har aldrig varit så här bra, jag lovar.

???

Stackars Tobias Hysén. Ingen lycka alls. Men "Tobbe" är värd fler chanser.

???

En sak har Lagerbäck rätt i. Den här resan var betydligt mer givande än Hongkong-trippen i fjol. Det var då Lasse Nilsson, Pablo Pinones-Arce och Babis Stefanidis fick åka med.

Mexiko-Sverige 0-0

Robert Laul