Därför har skånelagen gått sämre än väntat

FOTBOLL

MALMÖ FF

Så gick snacket före seriestarten

Storfavorit efter spektakulära köp av spelare som Afonso Alves och Igor Sypniewski i kombination med att Patrik Andersson kom hem från Barcelona. Truppens kvalitet skulle helt enkelt bära till det guld fansen längtat efter sen 1988.

Så har det gått

Poängmässigt helt okej. MFF är med och jagar i toppen trots fem oavgjorda. Har bara släppt in fem mål och bara förlorat en match. Försvarsspelet oerhört tätt oavsett spelsystem med Patrik Andersson som dominant.

Det här har inte fungerat

Anfallsspelet har inte varit så giftigt som det borde vara med så offensivt skickliga spelare. Har frånsett 5–1 mot både Örebro och Elfsborg haft svårt att skapa chanser och mål. Niklas Skoog ur form. Sypniewski sparkad.

Så här går det

Kommer att vara med i guldstriden säsongen ut även om det blir under ett ständigt kristjat. Lossnar det för Niklas Skoog och om man hittar en fungerande anfallspartner kan det bli ett rejält ryck i höst.

LANDSKRONA

Så gick snacket före seriestarten

I år skulle äntligen talangfulla Landskrona ta steget fullt ut och bli ett stabilt allsvenskt lag och sikta på en plats på övre halvan. Johan Andersson skulle blomma ut och rutinerade Jörgen Pettersson skulle fixa målen.

Så har det gått

Landskrona har periodvis spelat bra – en halvlek här, en halvlek där. Laget har sällan fått det att stämma en hel match. Undantaget är väl 2–0-segern hemma mot Djurgården. Bortaspelet har varit uruselt: bara tre oavgjorda (0–0 mot Sundsvall, 1–1 mot ÖIS och 1–1 mot Kalmar).

Det här har inte fungerat

Landskrona har haft för få renodlade anfallare. Egentligen bara Jones Kusi-Asare eftersom Jörgen Pettersson trivs bäst i en släpande anfallsroll. Kevin Amunike bröt benet på försäsongen. Dessutom skadades Matthias Eklund plus att långstidsskadade Danijel Milovanovic inte kommit tillbaka.

Så här går det

Landskrona har fått tillbaka Ekelund, är obesegrade efter EM-uppehållet och bör kunna klara sig kvar. Men det är knappast troligt att man lyckas förbättra placeringen från de två senaste säsongerna då man slutade elva.

TRELLEBORG

Så gick snacket före seriestarten

I princip tippade alla som överhuvudtaget tippade allsvenskan att Trelleborg skulle bli sist och åka hiss direkt tillbaka till superettan. Att TFF spelade offensiv och effektiv fotboll förra säsongen hade noterats av väldigt få.

Så har det gått

Starten var snudd på strålande med fina insatser mot tippade topplag som Djurgården, AIK, MFF och Hammarby. Sen blev det plötsligt kärvt att överraska med den snabba offensiven. Har nu fem raka förluster med bara ett gjort mål.

Det här har inte fungerat

Effektiviteten framför mål har inte varit godkänd i de fem senaste matcherna. Spelmässigt har Ulf Larssons positiva spelidé med 4–3–3 fungerat tillfredsställande såväl försvarsmässigt som ute på planen fram till sista tredjedelen.

Så här går det

Ulf Larsson sa inför starten att även om det innebar att TFF skulle åka ut så skulle man försöka att spela sitt eget spel. Nu gör man det och förmodligen spelar Trelleborg i superettan igen nästa säsong.

HELSINGBORG

Så gick snacket före seriestarten

Krisstämplade Helsingborg skulle satsa sig ur krisen. Man vann dragkampen om Östers Atiba Hutchinson, förstärkte försvaret med Erik Wahlstedt och anfallet med målskytten Peter Graulund. Lägg därtill att man breddade truppen med backen Jakob Augustsson och Thand Mngomeni från Sydafrika.

Så har det gått

Helsingborg spelade hyggligt en halvlek i premiären mot Landskrona men efter det har det mesta gått snett. Hemmaförlusten mot nykomlingen Kalmar i andra omgången var rena knäcken. Pendlar oerhört i matcherna och har inte gjort två bra halvlekar i rad.

Det här har inte fungerat

Försvarsspelet är för dåligt. Helsingborg släpper in alldeles för mycket mål (17). Bara Örebro är värre men då ska betänka att Örebro släppte in tio mål på de två första matcherna. Mittfältsspelet har heller inte fungerat – varken offensivt eller defensivt.

Så här går det

Köpen av målvakten Daniel Andersson och mittbacken David Ljung talar för att Helsingborg reder ut krisen och kliver uppåt i tabellen. Köpet av Ljung gör att ledargestalten Jesper Jansson kan flytta upp på mittfältet.

Stefan Alfelt, Lasse Wahlund

ARTIKELN HANDLAR OM