"Jag är en slav från Afrika"

FOTBOLL

Sundsvall stämmer sin spelare på 750 000 kr

Bala Garba skrev i hemlighet på för norska Start.

Grovt kontraktsbrott hävdar Gif Sundsvall och kräver 750 000 kronor i skadestånd.

- Jag är en slav från Afrika. Det handlar bara om att få ut så mycket pengar som möjligt för mig, säger nigerianen.

Sundsvall sparkade i går sin nigerianske forward Bala Garba efter att han skrivit på för en norska Start.

I går sa Gif Sundsvall upp kontraktet med Bala Garba. Uppsägningen gäller från 16 januari - då Start ska ha börjat förhandlingarna med Sundsvalls före detta anfallare.

Sundsvall kräver Bala Garba på 750 000 kronor i skadestånd via Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd.

- Det måste finnas någon jävla stolthet i en förening. Det är en svår juridisk fråga, men jag tror att vi har rätt, säger advokat Johan Sterner, Gif Sundsvalls talesman i frågan.

Bala Garba säger sig inte ha uppfattat skadeståndskravet.

- De sa inte att de ville ha 750 000 av mig. De har sagt att de skickat ärendet till Svenska Fotbollförbundet och att jag får besked inom tre månader.

- De berättar en sak och och gör någonting annat. Men de ska inte tro att dom är perfekta. De är människor, alla människor gör misstag, säger Bala Garba.

- Gud får döma, tiden kommer att visa vem som har rätt.

Sundsvall var överens med tippe-ligalaget Ham-Kam om en övergångssumma på 750 000 kronor. Start har nu bjudit 500 000 kronor.

"Ingen frågade mig"

- Allt handlar om 250 000 kronor. De är arga för att jag inte ville gå till Ham-Kam. Men ingen har frågat vad jag vill. Alla tänker bara på hur man gör pengar av mig, säger Garba.

- Jag är en slav, jag är en svart man, jag är från Afrika.

Vad menar du när du säger att de inte är perfekta?

- När jag skrev på sa man att jag skulle få en välmöblerad lägenhet. Du ska se hur jag bor. En vit man skulle inte kalla detta välmöblerat.

"Kan inte leva så här"

- Jag frågade hur mycket jag skulle betala i skatt. De sa 35-40 procent. Jag betalar 54 procent nu. Jag klarar mig inte när jag betalat mina räkningar. Jag har en fru som inte arbetar och två barn att ta hand om.

- Jag har sagt åt dem att jag inte kan leva så här. Jag skulle också fått en flygbiljett till Haugesund i somras, men det fanns inte pengar till det.

Bala Garba fortsätter. Han berättar om flygbiljetter i kontraktet som blivit till tågbiljetter och en rådgivare till Bala som inte fått de pengar Giffarna lovat.

- Det är därför jag säger det. Människor tror att de är perfekta. Det är de inte. Men den svarte mannen är den enda som har fel.

Sundsvalls klubbdirektör Urban Hagblom är oförstående.

- Ingenting stämmer enligt min uppfattning. Det är anmärkningsvärt att han kommer och säger saker på så här låg nivå. När han säger att allting varit "terrific" och "great" i ett och ett halvt års tid. Det gör mig besviken och faktiskt lite ledsen. Jag tycker vi haft en sådan bra dialog, säger Urban Hagblom.

- Vi riktar detta mot Bala Garba nu för att det är det enda vi kan göra. Men det är klart att jag skulle vilja göra detta mot Start, eftersom jag anser att de fört Bala bakom ljuset.

Giffarna riskerar bli utan pengar

Johan Rikner

ARTIKELN HANDLAR OM