AIK mästare på tifo

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Vi lägger ned mer tid än vad folk kan förstå

AIK är bäst på tifo. Det råder det ingen som helst tvekan om när fansen själva får rösta.

– Det finns så oerhört mycket kreativitet i den här gruppen, säger Peter Knochenhauer i AIK–tifo.

AIK:s supportrar är allsvenska mästare på tifo. Om detta råder det ingen tvekan när fansen själva får säga sitt i frågan.
AIK:s supportrar är allsvenska mästare på tifo. Om detta råder det ingen tvekan när fansen själva får säga sitt i frågan.

Sportbladets enkät om vilka som gör Sveriges bästa tifon leddes från start till mål av AIK. Med en rungande majoritet är det personerna i AIK–tifo som får ta emot supporter–Sveriges allra djupaste respekt. Men hur kommer det sig att just AIK är så överlägsna när det gäller tifo?

– Jag tror det beror på att vi har så fruktansvärt roligt tillsammans i gruppen. Därför blir det aldrig några problem att lägga ned mycket tid på det vi gör. Det blir lätt att göra svåra saker helt enkelt, säger

Knochenhauer som är en av åtta personer som sitter i styrelsen för föreningen AIK–tifo.

Har belönats väl

Tifogruppen bildades så sent som 1998 och består i dagsläget av cirka 25 aktiva medlemmar. Gruppen är helt fristående från övriga föreningar kring AIK och finansierar sin verksamhet enbart genom insamling på arenan samt av frivilliga bidrag. Trots att gruppen bara funnits i knappt fyra år har man redan hunnit med att bli belönade med CANAL+ tifopris vid två tillfällen.

– Det viktigaste för att lyckas med tifo är att det finns människor som är seriösa och som vill lägga ned mycket tid. Det har vi.

– Det är alltid något som måste göras eller något som ska lagas och vi lägger ned betydligt mycket mer tid än vad folk kan förstå, säger han.

Inspirationen hämtas överallt enligt Peter, alltifrån AIK:s historia till känslan för andra lag. Men samtidigt poängterar han att det inte finns några tifogrupper i Sverige som inte tittar utomlands vad som görs i tifoväg där.

– Man skulle ljuga om man sa att man inte tittar på vad andra gör. Men det är helt okej tycker jag, så länge man inte tar efter helt utan gör sin egen grej. Man får absolut inte göra någonting som någon annan redan har gjort, säger han.

Gott om idéer

Någon brist på idéer har det dock aldrig varit tal om inom AIK–tifo.

– Det finns så oerhört mycket kreativitet i den här gruppen. Vi har folk som spelar musik, som håller på med bild och grafik. Dessutom så är gruppen också väldigt lyhörd inför vad folk på läktaren har för åsikter.

Koreografin som Peter är mest nöjd i år med är den mot Djurgården i derbyt i början av juni. Då bildade Norra Stå texten ”AIK” i graffitistil med skuggor runt bokstäverna, en bedrift utöver det vanliga enligt många.

– Det var grymt svårt att veta exakt vilken färg varenda stol skulle ha, men det gick vägen.

Trots att allt jobb sker ideellt så får de som håller på med tifo ändå riklig lön för mödan.

– När man står där på ett stort derby och känner att det här har jag faktiskt varit med att skapa – det är verkligen en fantastisk känsla, säger Peter Knochenhauer.

En av Sveriges bästa tifomakare.

...och så tycker företrädare för de allsvenska fansen

Längre ned på sidan så tycker företrädarna för de allsvenska fansen.

Martin Skogsberg

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN