Tysklands herrlandslag i fotboll

Thomas Müller: ”Det finns ingen rasism inom idrotten”

Av: 

Daniel Sörensen

FOTBOLL

Mesut Özil har slutat i det tyska landslaget eftersom att han upplever att han har utsatts för rasism från både supportrar och det inhemska fotbollsförbundet.

Landslagsmannen Thomas Müller tycker att incidenten är uppförstorad och förnekar att det skulle finnas några problem i det tyska landslaget.

– Ingen kan säga att det finns rasism inom idrotten och inom landslaget, säger han.

Bayern München-spelaren, tillika den tyske landslagsmannen, Thomas Müller är den senaste att ge sig in i rasismdebatten som blommade upp i Tyskland i samband med att nationen misslyckats kapitalt i VM och Mesut Özil sedan förkunnat att han slutar i landslaget.

Özil har berättat att han utsatts för rasistiska kommentarer från både egna supportrar och dessutom av högt uppsatta inom det tyska fotbollsförbundet (DFB).

Så länge jag har den här känslan av rasism och respektlöshet så kommer jag inte att fortsätta representera Tysklands landslag på internationell nivå. När högt uppsatta människor i DFB behandlar mig respektlöst för mina turkiska rötter och själviskt sätter mig i politisk propaganda, så är det tillräckligt”, skrev han på sina sociala kanaler.

Fotbollssajten Goal skriver nu att Thomas Müller, snarare än att stötta sin före detta kollega, gick till attack mot media när frågor om incidenten väcktes under en presskonferens inför träningsmatchen mot Manchester United.

Beskyller all media

– Hela diskussionen fick fart av folk som inte var där. Självklart var det lite oturligt agerat av inblandade spelare och ledare - det enda som DFB ville ha var lugn och ro. Men i stället var det medierna som eldade på, om och om igen och gjorde det större än vad det var, ska Müller ha sagt, enligt Spiegel.

Han fortsatte med att förneka att det skulle förekomma någon rasism inom det tyska landslaget – eller generellt inom sportens värld för den delen.

– För oss var det inte lika seriöst och stort som det lät utifrån. Så vi borde nu äntligen avsluta den här diskussionen och i stället fokusera på fotbollen då rasism aldrig var ett problem i det tyska landslaget. Ingen kan säga att det finns rasism inom idrotten och inom landslaget, säger han.

Hans uttalande har väckt starka känslor världen över.

”Jag menar... kom igen”

Den tyske journalisten Felix Tamsut skriver på Twitter:

"Det är en smått otrolig kommentar. Jag behövde läsa om det fyra gånger innan jag twittrade om det, och jag kunde fortfarande inte tro på det”.

Även sportjournalisten Jonathan Harding ställer sig frågande till Müllers kommentarer.

”Thomas Müller säger nu i en intervju med Spiegel att det inte finns någon rasism inom idrotten. Jag menar.. kom igen. Du har väntat så lång tid på att säga någonting och så säger du det där? Herregud”, twittrar han.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tysklands herrlandslag i fotboll

Mesut Özil

Thomas Müller

Rasism