OS 2021 i Tokyo

Ny U21-succé – då ger Sverige bort OS-platsen

Av: 

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Till OS i Rio 2016 skickade Sverige rena C-laget.

Efteråt slöts en överenskommelse: är förutsättningarna likadana för Tokyo 2020 ger vi bort OS-platsen till något annat land.

– Det är ingen värdig förberedelse att knappt få ihop ett lag, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

2015 vann Sverige U21-EM.

John Guidetti, Victor Nilsson Lindelöf och Simon Tibbling blev nationalidoler över en sommar och säkrade i bara farten en biljett till Rio 2016. För första gången på 24 år skulle de svenska herrarna spela OS.

Men turneringen blev en besvikelse redan före avfärd. OS låg inte på så kallade Fifa-datum, så klubbarna behövde inte släppa sina anställda. Det ledde till att 50 spelare av olika anledningar avböjde förbundskapten Håkan Ericsons förfrågan.

Så medan Brasilien mönstrade Neymar och Gabriel Jesus kom Blågult med Astrit Ajdarevic och den klubblöse Valmir Berisha.

”Ingen av oss är beredda”

Sverige slutade sist i gruppen. Efteråt enades Svenska fotbollförbundet och Sveriges olympiska kommitté om att inte sätta sig i en liknande situation igen. Det hade kostat för mycket, både i rena kronor (vilket gick på SOK:s nota) och i anseende.

– Vi slöt en överenskommelse relativt snart efter Rio-OS, med de erfarenheterna vi hade därifrån. Laget som togs ut gjorde sitt allra bästa, men förutsättningarna blev väldigt svåra, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Tar ni er till OS igen blir det blankt nej?

– När förutsättningarna är så här är ingen av oss beredda att skicka ett lag. Vi har gett den signalen till IOC (internationella olympiska kommittén) och SvFF har gjort det till Fifa. Men vi har inte fått en skarp fråga än, så det kan inte kallas ett formellt beslut utan en gemensam inriktning som båda verkar för. Ska vi lägga tid, kraft och image på herrfotboll i OS när det blir så tokigt? Det är också en signal mot IOC att turneringen blir för ojämn.

Reinebo drar paralleller till andra utövare, exempelvis en kanotist.

– Om en aktiv är sexa i världen och kvalar in men blir skadad, då skulle vi inte skicka näste man om den var trettiofyra i världen.

Verkar inte bli Fifa-datum

U21-EM spelas i Italien och San Marino nästa sommar. För att kvala in till OS ska du vara bland de fyra bästa där. Men om du inte ämnar utnyttja din OS-biljett måste du meddela det på förhand, så att alla nationer vet vad de kämpar om.

Om inget radikalt förändras kommer Sverige att ge bort den eventuella platsen till någon annan. Men det finns en liten öppning för att SOK och SvFF tänker om, så länge herrturneringen i Tokyo hamnar på Fifa-datum och stjärnorna blir tillgängliga.

Definitivt besked i den frågan väntas i slutet av 2018.

Men det ser inte ljust ut.

– Min bild är att OS inte är på FIFA-datum och jag har inte i något sammanhang fått en indikation på att det kommer att bli det. Sedan får vi se när situationen uppstår. Det är vad vi har kommit överens om, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Arsenal tar första segern – räddat av självmål

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2021 i Tokyo

Herrlandslaget i fotboll

Fifa

Svenska fotbollförbundet

Sommar-OS

Tokyo