Sjögren: ”Wenger har gjort det enda rätta”

Foto: Arsene Wenger, Arsenal.
FOTBOLL

Robin van Persie lämnar ett Arsenal i kris.
Eller?
Snarare har Arsene Wenger gjort det enda rätta genom att släppa 29-åringen till United.

Robin van Persie lämnar Arsenal för Manchester United. Enligt brittiska uppgifter ligger övergångssumman någonstans mellan 210 och 250 miljoner kronor. Det kan tyckas lite för en skyttekung. Det är inte lite för Robin van Persie med bara ett år kvar på kontraktet.

Anfallaren är 29 år och för en anfallare som spelar mycket på fart är det en ålder som oftast innebär en nedåtgående trend i karriären.
Holländaren är också en spelare som genom åren varit mycket skadedrabbad.

Anfallaren har de senaste tre säsongerna spelat totalt 70 ligamatcher.
Manchester Uniteds Wayne Rooney har spelat 89. Real Madrids Cristiano Ronaldo 97.

Lyckats sälja vid rätt tidpunkt

Om Arsenal hade bestämt sig för att behålla van Persie hade det krävts stora ansträngningar ekonomiskt. Managern Arsene Wenger hade tvingats kringgå sin löneprincip och satsa allt på en stjärna. Om Robin van Persie då hade blivit skadad – igen – hade Arsenal riskerat att stå med en svindyr anfallare på lönelistan, vars marknadsvärde sjunker säsong efter säsong och utan att ha råd med vettiga alternativ.
Wenger har genom åren lyckats med konststycket att sälja vid rätt tidpunkt. Jag tänker på spelare som Fredrik Ljungberg, Robert Pires, Emmanuel Adebayor, Patrick Vieira, Alexander Hleb och Mathieu Flamini – för att nämna några.

Det skulle inte förvåna mig det minsta om vi om ett par år kan lägga Robin van Persie till den listan. Gör då United en usel affär? Nej, det vill jag inte heller påstå.

United är i desperat jakt på spelare som kan gå in och leverera direkt till sitt unga lag för att inte riskera att släppa iväg City ytterligare. Sir Alex Ferguson får nu ytterligare en potentiell skyttekung till ett redan imponerande anfall.

United kan också riskera en skadad RvP, alternativ finns det i överflöd genom Javier Hernandez, Danny Welbeck och Dimitar Berbatov (om han stannar). Att klubbens ägare inte jobbar för en särskilt sund ekonomi är inte heller någon hemlighet.

Vi kan kort och gott konstatera att det här är en bra affär för båda parter. Men allra bäst vill jag hävda att den är för Arsenal.

ARTIKELN HANDLAR OM