Fansen och spelarna i natt: Stanna, Mellberg

Avslutade med drömmatch – och nu börjar övertalningsförsöken

”Med stor säkerhet var det här min sista landskamp”, säger Olof Mellberg. Men fansen och lagkamraterna vill annat.
”Med stor säkerhet var det här min sista landskamp”, säger Olof Mellberg. Men fansen och lagkamraterna vill annat.

KIEV. Olof Mellberg beskriver sin sista landskamp en av de bättre Sverige spelat under 2000-talet.

Sportbladet belönar Olof med fem plus men ­alla övertalningsförsök att få honom att fortsätta ­förefaller lönlösa.

– Med stor säkerhet var det här min sista landskamp, säger han efter 2–0 mot Frankrike.

Olof Mellberg, 34, gjorde sin 117:e match i den blågula dressen och satte knappt en fot fel mot de franska storstjärnorna. Karim Benzema och Franck Ribéry fick se sig överkörda och snuvade på bollen vid flera tillfällen.

När mittbacken mötte journalisterna i den mixade zonen var han så lyrisk som en Olof Mellberg kan vara över insatsen.

– Det går inte att avsluta med en enskild match som är så mycket bättre. Det kändes bra för mig personligen och framför allt gjorde laget det riktigt bra, både offensivt och defensivt. Säkert en av de bättre landskamperna under min tid, säger han.

Att ni gjorde den här insatsen när det inte gällde något – hur ser du på det?

– Det var nog spänningarna som släppte. Jag tycker att vi var bra mot England men mot Ukraina var det lite för nervöst. Vi vågade inte spela vårt spel fullt ut och inte heller försvara oss hundraprocentigt. Jag tror det var mycket nerver och spänningar som spelade in. Det är framför allt den prestationen och den matchen som gör att vi inte tar oss vidare ur gruppen.

Hur bittert känns det?

– I efterhand kommer vi att titta tillbaka på den matchen med besvikelse. Där kunde vi presterat mycket bättre, säger Olof och tillägger:

– Men det är ovanligt att avsluta ett mästerskap med en seger, det brukar innebära guld. Eller brons eventuellt. Det är en liten tröst i alla fall.

”Vemodigt”

Efteråt var Olof snabbt framme hos de svenska fansen och applåderade dem men stannade inte kvar med lagkamraterna på innerplan. Som alltid var Olof först in i omklädningsrummet och han beskriver känslan att sluta i landslaget som vemodig.

– Det är vemodigt men samtidigt något jag funderat över en tid och mer eller mindre beslutat mig för att det definitivt blir mitt sista mästerskap och förmodligen också sista landskamperna. Det kommer säkert kännas lite konstigt när landslaget samlas i höst.

Att du inte vet om det blir din absolut sista landskamp, är det för att du vill vara tillgänglig vid en eventuell mittbackskris i höst?

– Jag vet inte, jag har haft ett snack med Erik och sagt att till 99 procent är det så här. Men jag är i en situation där jag är klubblös, det blir fokus på det nu, jag får försöka hitta en så bra lösning som möjligt på det. Man ska aldrig säga aldrig men jag tror med stor säkerhet att det här var min sista landskamp.

Men att du fortsätter med klubblagsfotbollen råder det inga tvivel om?

– Det vill jag göra, det hoppas jag i alla fall. Men det är inte bara upp till mig, säger Olof Mellberg och lämnar den mixade zonen för sista gången i landslagssammanhang.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN