Fotbolls-EM

Modiga? Glöm det!

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Upphovsmannen: Är inget geni – är en idiot

KOPIOR OCH ORIGINAL Andrea Pirlo (vänster) och Sergio Ramos (höger) har i årets EM kopierat Antonin Panenkas klassiska straff från 1976.
KOPIOR OCH ORIGINAL Andrea Pirlo (vänster) och Sergio Ramos (höger) har i årets EM kopierat Antonin Panenkas klassiska straff från 1976.

Andrea Pirlo och Sergio Ramos har hyllats för sitt mod efter ”Panenka-straffarna” i EM.

Helt fel tycker upphovsmannen själv.

– Den är säker till 99 procent, säger 63-årige Antonin Panenka till Cadena Ser.

1976 blev Antonin Panenkas namn odödligt inom fotbollen när Tjeckoslovaken avgjorde EM-finalen mot Västtyskland med vad som för evigt kommer att kallas en ”Panenka-straff”. Mittfältaren löpte fram till straffpunkten och lobbade in bollen mitt i mål.

”Säkraste sättet”

I årets EM-turnering har både Italiens Andrea Pirlo och Spaniens Sergio Ramos kopierat straffen. Två spelare som nu hyllas för sin iskyla inför dagens stora avgörande när de ställs öga mot öga i EM-finalen. Men att det skulle vara en modig straff avslår Panenka själv fullständigt.

– Om den slås utan tvekan, utan stress och utan att du börjar fundera. Då är det för mig det säkraste du kan göra att lobba bollen på det här sättet. Det är säkert till 99 procent. Det är en teknik som fungerar överallt, säger i dag 63-årige Panenka.

”Ser mig som en idiot”

Världs- och Europamästaren i fotboll tycker snarare att straffens svårighet överskattas.

– Pele har sagt att du måste antingen vara ett geni eller en idiot för att slå en sådan straff. Jag ser snarare mig själv som en idiot.

Panenka säger att han tränade intensivt på straffen inför EM-finalen.

– Tro inte på något snilledrag eller någon plötslig inspiration. Att slå en straff på det sättet kan inte improviseras. Det är ett resultat av upprepad övning och förberedelse.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-EM