...men Drillo är nöjd med sin defensiv

FOTBOLL

Konstigt att inte fler spelar kontringsfotboll

Drillofotbollen har kommit till allsvenskan.

Den är här för att stanna.

I alla fall om Egil ”Drillo” Olsen själv får bestämma.

– Jag är överraskad över att inte fler lag spelar kontringsfotboll, säger den 60-årige fotbollsfilosofen till Sportbladet.

Foto: Egil "Drillo" Olsen.

Tendensen i svensk fotboll är klar. Allt fler lag spelar kontringsfotboll.

Blixtsnabba omställningar från anfall till försvar ger farliga målchanser, och ofta är inte spelövertag samma sak som seger.

– Det finns inget värde i att hålla bollen inom laget, speciellt inte när man redan gjort en bra passning. Då ska man gå rakt på mål och avsluta snabbt, säger Drillo.

Han har alltid förespråkat kontringsfotboll. Den kontroversielle före detta norske förbundskaptenen har utvecklat ett eget taktiskt system. Reglerna är enkla – snabba omställningar, långbollar och effektivt spel.

Utnyttja obalansen

– Man ska utnyttja obalansen i motståndarlaget. När de tappar bollen är de som mest sårbara och då ska man slå till, förklarar Drillo.

– Sverige är ett av de landslag som är mest genombrottsvilliga. De spelar ungefär som det norska landslaget, det finns många likheter..

Är det här framtidens fotboll?

– Ja, det tror jag verkligen. Jag är överraskad att inte fler lag utnyttjar den här sortens spel, att de i stället fortsätter synda med mer långsam fotboll.

Hur kan Drillo-fotbollen utvecklas ytterligare?

– Att spelarna blir individuellt mer skickliga sker automatiskt och det behöver man som tränare inte tänka på. Däremot måste det lagtaktiska spelet utvecklas. Där finns det mycket att jobba med, säger Egil ”Drillo” Olsen.

Förr blev han hånad för sin fotbollsfilosofi. Nu är den hetare än nånsin. Mannen i gummistövlarna har vunnit.

Henning Johannesson

ARTIKELN HANDLAR OM