Planen: Gå för ett tidigt mål

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Rogne vapen i EL-returen

Lennartsson.
Foto: BILDBYRÅN
Lennartsson.

BAKU. IFK Göteborg försvarade sig till segern hemma mot Karabach.

Planen i returen är ett tidigt mål.

– Vi är inte intresserade av att vinna possession i den här matchen utan av att gå vidare till gruppspel i Europa League, säger tränaren Jörgen Lennartsson.

Spelskickliga, tekniska Karabach från Azerbajdzjan - med influenser från brasilianska och spanska spelare - förväntas bjuda på en hård, offensiv anstormning.

Laget öppnade så på Gamla Ullevi och det är så som laget kommer att spela i returen mot IFK Göteborg. Det som kallats för drömlottning är i själva verket en mycket svår utmaning.

– "Vi" kommer att vinna, säger en lokal journalist på plats i Baku till Sportbladet.

Men IFK Göteborg har inga planer på att hamna för lågt och försöka försvara sig till en gruppspelsplats.

– Vi kommer försöka att göra ett mål, gärna i första halvlek. Det sätter press på dom, då måste de göra tre. Vi kommer inte spela på att gå vidare på 0-0, vi går för att göra ett mål, säger tränaren Jörgen Lennartsson.

Ingen matchar honom

IFK-spelarna utgår från att det krävs minst ett mål på bortaplan.

– Vår målsättning måste vara att göra första målet. Det var bra att vi fick hållit nollan i första matchen. Det är ingen jätteledning, men vi vet att gör vi ett mål har vi mycket vunnet. Ett mål hade betytt mycket för oss härnere, säger anfallaren Tobias Hysén som påpekar:

– Det blir en balansgång för hur mycket man ska jaga för det målet eller om man ska försöka hålla nollan. Det känns som att det handlar mycket om vem som löser sin matchplan bäst.

I Göteborg avgjorde IFK Göteborg på en fast situation, Mads Albaek smekte in en frispark. Hans fot är förstås ett vapen för IFK även i returen. Precis som mittbacken Thomas Rognes panna på hörnor och inläggsfrisparkar.

– Där känner vi att vi har möjligheter. Inte minst med Thomas. De har ingen som matchar Thomas i luften, säger Jörgen Lennartsson.

Karabach förväntas starta med samma startelva som i Göteborg senast och mycket lutar åt att IFK Götborg också gör det.

IFK Göteborgs troliga elva: John Alvbåge - Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Thomas Rogne, Scott Jamieson - Jakob Ankersen, Tom Pettersson, Mads Albaek, Sören Rieks – Mikael Boman, Tobias Hysen.

Publicerad: