”Vi har råd med EN skada, inte mer”

FOTBOLL

Sundhage laborerar med elvan fram tills uttagningen

GÖTEBORG. Dags för sista tävlingsmatchen före OS. Sista chansen att imponera.

Då experimenterar Pia Sundhage friskt och skickar ut rena skrällelvan mot Moldavien.

– Jag tror inte att en spelare blommar upp och avgör på OS, det måste vara laget, säger hon.

Sverige är i princip redan klart för EM i fotboll nästa sommar. Laget toppar sin grupp med tre omgångar kvar och tar sig ändå förmodligen till mästerskapet i Nederländerna även om de halkar ner till andra plats.

Därför är dagens EM-kvalmatch mot Moldavien lika mycket en repetition inför sommarens höjdpunkt: OS i Rio de Janeiro. I slutet av juli åker blott blågula 18 spelare till Brasilien, vilket innebär att Pia Sundhage måste sålla friskt bland de uppåt 30 namn som fått chansen under höstens och vårens EM-kval.

”Spelar bara fotboll”

En som ska värderas är Kosovare Asllani. Hon stod utanför landslaget under flera månader, men anfallaren har efter omskolning och en lyckad vår i Manchester City tagit en plats på det svenska mittfältet. Hon gjorde mål mot Polen förra veckan och hoppas ta en plats i OS-truppen.

– Jag vet inte hur det ser ut. Jag spelar bara fotboll. Jag vill som alltid ha så mycket boll som möjligt, vara delaktig, och mot Polen tog det lite tid innan folk började hitta in till mig, säger hon.

Vad känner du inför uttagningen?

– Jag är absolut inte nervös. Jag tycker att jag spelar bra fotboll, men vi får se.

Pia Sundhage och Lilie Persson ger Asllani nytt förtroende på det svenska mittfältet mot Moldavien, men i övrigt har förbundskaptenerna virvlat runt i truppen för att ge fler chansen att imponera.

Vad sägs om Fridolina Rolfö på topp, med Lotta Schelin på ena kanten? Att Hedvig Lindahl får stå åt sidan för Hilda Carlén i mål? Eller att Lina Nilsson tar högerbacken och Jonna Andersson vänstern?

Så kommer Sverige åtminstone starta på Gamla Ullevi i Göteborg.

Funderar på skador

– Det är svårt men roligt att tänka på OS-truppen. Det är såhär det ska vara. Den stora frågan är denna: i fjol åkte vi med en VM-trupp där vi fick ta hänsyn till småskavanker, så har vi råd att ha med någon med lite skador till OS? Jag tror på en men inte mer, säger Sundhage.

Pratar du om Emilia Appelqvist, som har skadat menisken och bedöms vara tillbaka i spel i slutet av juni?

– Appelqvist är en av de som konkurrerar. Hon är signifikativ för det vi pratar om, för lagandan och attityden. Många kommer att få spela och hon skulle kunna vara en av dem.

28 juni tas OS-truppen ut.

Sverige–Moldavien sänds i TV12 kl 17.45

Bergström: De bör med till OS

Truppen tas ut 28 juni.

Målvakter:

Hedvig Lindahl,

Hilda Carlén

Reserv: Emelie Lundberg

 Hedvig har slipat bort onödigt slarv och växt i pondus av flytten till Chelsea. Hon är given etta i landslaget. Carlén är förstavalet som reserv då Lundberg ­ännu inte har debuterat i A-landslaget.

Försvar:

Nilla Fischer,

Amanda Ilestedt,

Emma Berglund,

Magdalena Eriksson,

Jessica Samuelsson,

Linda Sembrant,

Reserver: Lina Nilsson, Jonna Andersson

 Fischer är inte med på lägret av personliga skäl, men det hindrar inte OS-deltagandet på något vis. Grundplanen verkar vara Samuelsson-Berglund-Fischer-Eriksson, med Ilestedt som förstainhoppare i mitten och Rubensson till höger.

Mittfält:

Caroline Seger,

Lisa Dahlkvist,

Kosovare Asllani,

Emilia Appelqvist,

Elin Rubensson,

Reserver: Malin Diaz, Josefin Johansson

Segers vadskada kommer läka snart, så hon är given bredvid Dahlkvist. Tredjelänken är väl ”Kosse”, som dragits ner på mitten också i Man City, men om ”Äpplets” menisk läker som den ska är hon en vass kandidat. Rubensson – mittfält

i klubblaget men oftare ytterback i landslaget – är backup.

Anfall:

Lotta Schelin,

Sofia Jakobsson,

Olivia Schough,

Stina Blackstenius,

Fridolina Rolfö,

Reserv: Pauline Hammarlund

 Landslaget har vrålat som en hungrig varg efter en inhoppare som kan förändra matchbilden, inte bara ta lite löp­meter och vara glad. Det har Sverige fått nu i Blackstenius, Rolfö och Hammarlund. Samtliga är reservval bakom ­Jakobsson-Schelin-Schough, och kanske kommer alla tre med till Rio. Men blir det bara två ligger mitt tips på ­Blackstenius och ­Rolfö.

ARTIKELN HANDLAR OM