Hamréns harmoni ska ge bättre resultat i EM

FOTBOLL

”Det speglar av sig i spelargruppen”

1 av 3

BÅSTAD. Det är ett harmoniskt landslag med en a­vspänd förbundskapten som laddar för EM.

Erik Hamrén beskrivs ­inför sitt sista mästerskap som lugnare och tydligare.

– Han kanske känner att det inte är så långt kvar och försöker njuta de här sista veckorna. Det speglar av sig i spelargruppen ­också, säger Mikael Lustig.

Foto: Mikael Lustig.

Erik Hamrén har inför veckan i Båstad talat om torsdagens träning. Den skulle varit stängd med f­okus på att slipa taktiska d­etaljer på stor plan.

Men så vaknade en spelartrupp upp med slitna kroppar.

Intensiteten blev högre än väntat på grund av spelarnas fokus under onsdagens t­räning. Gps-mätningar bekräftade känslan, spelarnas uppfattning med.

Därför ändrade Erik H­amrén sin plan.

– Jag vill inte att någon får en överbelastning för att vi är överambitiösa, säger Erik Hamrén.

Tränade för hårt

Förbundskaptenen lät de spelare som var slitna köra lugnt på hotellet och ändrade innehållet på lagets fotbollspass.

– Jag tycker att vi har varit flexibla förut också och det fortsätter Erik med att vara. Men ju mer erfarenhet man får ju mer vågar man göra, säger Lars Richt, landslagschef.

Där finns också en upplevd erfarenhet. Inför EM 2000 tränade svenska landslaget för hårt och premiären mot Belgien blev platt fall.

– 2000 var det den största lärdomen. Då tränade vi två gånger om dagen flera ­gånger och det lärde vi oss mycket på till kommande mästerskap, säger Lars Richt som fanns med redan då.

”Är rakare nu”

Erik Hamrén tacklade de ändrade planerna på ett a­vspänt sätt. Ändå finns a­mbitionen om att slipa d­etaljer i spelet där.

Förbundskaptenen beskrivs inför EM i Frankrike som lugnare än tidigare.

Mikael Lustig är rätt ­spelare att jämföra, han har spelat under Erik Hamrén sedan 2008. Högerbacken hade Hamrén först ett och ett halvt år i Rosenborg. Det var Erik Hamrén som värvade honom dit och det var också Hamrén som gav h­onom en ordentlig chans

i landslaget.

Vad har Hamrén utvecklat mest under de här åren?

– Han har mer lugn nu, i varje fall om man tittar på tiden i landslaget. Det är speciellt att vara med i landslaget och pressen är större här än det var tidigare för honom och det tar ett tag innan man lär sig. Man kan känna att det är rakare svar nu.

Även till er?

– Nej, det är sig likt. Jag menar mer till media.

Hur märks det för er?

– På matchgenomgångar och allt annat är han mer självsäker och mer avslappnad.

Vill ha en bra start

Vad betyder det att H­amrén har erfarenhet av EM 2012?

– Förhoppningvis betyder det en hel del, även för de spelare som gjorde sitt första mästerskap då. Får man en bra start behöver man ­inte tänka så mycket. Man bara kör på med vind i seglen.

ARTIKELN HANDLAR OM