Bank: Han är här för att göra EM till ett äventyr

Foto: Reine Almqvist, Zlatan Ibrahimovic och Emil Forsberg i samtal.
FOTBOLL

BÅSTAD. De snackade, de stängde till, de spelade, och så hade en dag till kommit och gått.

Mycket snack, lite hockey.

Men Foppa är här, det ska verkligen inte underskattas.

Foto: Sportbladets Simon Bank.

När träningen var öppen skickade Erik Hamrén ut en elva med Victor Nilsson Lindelöf som mittback och Sebastian Larsson som högermittfältare, när de hade föst ut journalistkåren skyfflade han in Erik Johansson som mittback och satte Jimmy Durmaz på högerkanten.

Det är ju sådant där vi ägnar dagarna åt.

Pussel, gissningar, mer eller mindre insatta hypoteser. Durmaz snabbfotade kreativitet eller Larssons högerfot och välskolade intelligens? Nilsson Lindelöfs fina vårsäsong mot Johanssons trygghet och samarbete med Andreas Granqvist?

Och… det är så klart hyperintressant, allt det där. Nyans och balans, det där som kallas fingertoppskänsla och som är nog så viktigt för att ta sig hel genom en turnering.

Det är bara det att de stora nycklarna finns på annat håll, och de flesta vet vi redan allt om.

– Granqvist är ledaren i försvaret, Isaksson får en del kritik i klubblaget men är alltid bra i landslaget, Kim Källström är den självklare ledaren på mittfältet, och Zlatan i anfallet, som Albin Ekdal sammanfattade saken.

Men har vi inte glömt något då?

Innan Sverige ens hade börjat träna i går, när spelarna lallade i den där blandningen av pojkkärlek och snällpennalism som alla som spelar fotboll känner igen sig i, hamnade tre män vid sidan om.

De enda kreativa anfallsalternativ Sverige har

Reine Almqvist, 67-årig fotbollsgamäng från Göteborg. Zlatan Ibrahimovic, 34-årigt fotbollsgeni från Malmö. Emil Forsberg, 24-årig flyfotsytter från Sundsvall.

De stod där i en liten grupp – eller, Zlatan satt på en boll – och pratade i tio minuter. 

Om vad? Det vet jag förstås inte, men det är inte särskilt svårt att gissa vare sig ämnet eller varför det var just de där tre som snackade.

Almqvist är landslagets Irland-spion, Zlatan och Lill-Foppa är de enda kreativa anfallsalternativ Sverige har. Reine gestikulerade, Zlatan garvade högt och Emil Forsberg gjorde vad Emil Forsberg brukar göra.

Han nickade, stod med armarna i kors, såg lite försiktig ut.

Den som vill jobba fram en säljande rubrik ur Foppa kommer att behöva använda metoder som är förbjudna i de allra flesta demokratier. Det spelar liksom ingen roll om man använder vapen, fjäsk eller hot, de allra flesta intervjusituationer brukar sluta med att man står där beredd att ta honom om axlarna, skaka fram och tillbaka med full kraft och skrika:

– Men SÄG nåt! Vad som helst!

Och så stryker Emil Forsberg undan luggen och säger:

– Jo… men det är alltid roligt med fotboll.

Han kommer från fotboll, han hamnade i fotbollen, men det var aldrig självklart att det skulle gå riktigt så här bra. Där var ett par tonår när han var lite för bra, hade det lite för lätt för sig, och var rätt nöjd med det. Han slarvade, helt enkelt.

Men det var roligt med fotboll, och när han fått hjälp att förstå vad som krävdes av honom för att lyckas så fick han väl lov att börja jobba också.

Och nu står han där med Zlatan Ibrahimovic, som en av två spelare som faktiskt varit allra bäst i sin liga den gångna säsongen.

I Red Bull Leipzig hamnade han inte bara i en avskydd läskeblaskförening, utan också i Ralf Rangnicks Baden-Württembergska Stuttgartskola. Nederländska influenser, flödande anfallsspel, bollinnehav och full fart framåt.

Det märks.

Det tekniska trippande han tar med sig hit kommer att vara absolut nödvändigt för det svenska EM-äventyret. Vi kommer att ha ett innermittfält med defensiva uppgifter, med spelare som varken har egenskaperna eller utrymmet för att fylla på särskilt mycket fram i offensivt straffområde.

Vi kommer att ha Zlatan Ibrahimovics allsmakt, Marcus Bergs kobralöpande, ett par fina frisparksfötter och en fritt flytande Emil Forsberg. Det är det hela.

Till slut tog träningen fart, det skulle nötas startelvor, spel, kanske någon hörnvariant.

På söndag väntar Wales, i nästa vecka väntar det stora äventyret. Emil Forsberg och Zlatan Ibrahimovic sköt Sverige hit, går det bra för dem kommer det att gå bra för Sverige i EM.

Det ska bli roligt med fotboll.