Berg sänkte AIK i Europa League-kvalet

FOTBOLL

Panathinaikos vann returen på Tele2-Arena

Han avfärdade AIK med ett skott i krysset.
Nu kan Marcus Berg ställas mot klubben i hans hjärta.
– Nej, "Blåvitt" vill jag fan inte möta, säger Panthinaikos anfallare.

Foto: TT
Berg jublar.

En framspelning och ett mål. Båda aktionerna höll lika hög klass när Marcus Berg såg till att Panathinaikos slog ut AIK ur Europa League. Samtidigt stod IFK Göteborg för en stark vändning i Finland – och nu kan Berg alltså ställas mot sin gamla klubb i det avgörande playoffmötet.

Efter matchen släntrar anfallaren ut i den mixade zonen på Tele2 Arena. Berg ser både lycklig och överraskad ut när han får höra att IFK Göteborg slagit ut HJK Helsingfors.

”Fan vad kul”

– Gick "Blåvitt" vidare? Fan vad kul, säger Berg.

Du kan ställas mot dem nu. Hur känns det?

– Nej, Blåvitt vill jag fan inte möta, säger han och skrattar.

– Det är speciellt att möta svenska lag. AIK är inte mitt lag men det är speciellt att spela på hemmaplan. Men jag hoppas att vi slipper Göteborg, annars får vi väl slå ut dem. Men det är roligt om vi får möta dem i gruppspelet. Men inte i playoffet. Hur mycket vann de med?

2–0.

– Det var häftigt. Men jag vill som sagt inte ha Blåvitt i playoff. Det får bli i gruppen i så fall.

”Är tjenis med alla”

Vilka har du kontakt med i laget?

– Bjärsmyr mest, men jag var uppe i somras och hälsade på laget. Jag är tjenis med alla. Jag hade "Jögge" (Jörgen Lennartsson) i U21 också. Det är en jätteskön person och en bra tränare. Men det är "Bjärsa" som jag har kontakt med.

Den avgörande skillnaden mellan AIK och Panathinaikos över två Europa League-möten: Klassen på avsluten. Svenskarna skapade minst lika många vassa chanser som den grekiska storklubben, men det är en viss skillnad på – inget ont om finländaren – Eero Markkanen och Marcus Berg.

Ibarbo och – pang!

Eller Victor Ibarbo för den delen. Det colombianska fysfenomenet utnyttjade skoningslöst ett bekvämt AIK-försvar omedelbart efter pausvilan. 26-åringen sprang sig fri från Nils–Eric Johansson, fick ett perfekt instick från Marcus Berg – och dundrade upp 1–0 i nättaket.

– Deras första chans. Pang, det smäller. Det handlar om högklassiga spelare, suckade AIK:s Stefan Ishizaki efter matchen.

En stund senare dödade Marcus Berg dubbelmötet genom att skruva upp 2–0 (totalt 3–0) i krysset.

– Det var speciellt att spela i Sverige. AIK är en stor motståndare till IFK, och jag en riktig "blåvitare".

Se fler klipp och höjdpunkter på viasatsport.se.

Här sänker Berg AIK i EL-kvalet

ARTIKELN HANDLAR OM