”Jag har inga planer på att stanna i HIF”

avJohan Flinck

FOTBOLL

Jordan Larsson om att hoppa av skolan, nya flickvännen och drömmen om Europa

Jordan Larsson, 18, om satsningen på fotbollen,

HELSINGBORG. HIF har det tungt.

Men samtidigt förbereder Jordan Larsson nästa steg i sin karriär.

18-åringen hoppade av skolan inför den allsvenska starten.

– Jag har inga planer på att stanna i HIF en längre tid, säger han till Sportbladet.

Helsingborg har fått en tung start på säsongen och på lördagen väntar ett ”krismöte” med bottenkollegan Falkenberg på Olympia.

Det är något av en måstematch för HIF.

– Klart det är en press på att vi måste vinna. Men kris och kris... det tycker jag inte att det är. Vi har spelat tre matcher och bara tagit en poäng. Men det är 27 matcher kvar, säger Jordan Larsson.

Efter 1-5-förnedringen mot Hammarby hamnade Larsson Jr i ordväxling med de egna fansen på Tele2 Arena sedan han tyckt att de varit respektlösa och att han inte tänkte ”ta den skiten fansen kastar på mig”.

– Matchen mot Falkenberg är väldigt viktig för oss spelare men också för fansen. Det är roligare att spela fotboll när man har fans som stöttar en och står bakom en. Vi lever för att spela inför fullsatta läktare.

”De ville att jag skulle ta studenten”

Ert spel har rasat ihop i andra halvlek i alla tre matcherna – varför?

– Helt ärligt är det fortfarande en gåta. Alla i det här laget kan ju spela fotboll så det känns som en mental grej mer än något annat. Men det är bara att glömma nu och starta om.

Många – däribland flera lagkamrater – har under försäsongen spått att 18-åringen ska få sitt genombrott på nästa nivå i år. Han inledde också med ett vackert mål i premiären mot Gefle.

Samtidigt som HIF nu har det tungt både på och utanför plan förbereder Jordan för att ta nästa steg i karriären.

Han hoppade till exempel av skolan i mars.

– Det blev svårt att kombinera. Jag har en väldigt bra möjlighet att bli en bra fotbollsspelare. Då jag vill väldigt gärna ta den och bli så bra som jag kan för det har alltid varit min dröm. Skulle jag inte lyckas eller skada mig eller någonting så kan jag alltid gå tillbaka till skolan. Skolan kommer alltid att finnas där men den chansen jag har i fotbollen kommer kanske inte tillbaka.

Pappa Henrik och mamma Magdalena ville helst att han skulle ta studenten. Jordan gick sista året på samhällsprogrammet med inriktning fotboll på Filbornaskolan.

– Hade de fått bestämma hade jag tagit studenten. Men de vill ju bara att jag ska må bra och vara lycklig. De vill det bästa för mig. Mår jag bättre av att hoppa av skolan tror jag att de tycker att det är okej. Nu har jag bara en grej att fokusera på. Det är skönt att bara ha fotbollen.

Skaffat sig en flickvän

Vad gjorde att mamma och pappa till slut gick med på det då?

– ”Gick med på” och ”gick med på”...ska jag vara helt ärlig så var det mitt eget beslut. Jag tog beslutet. De är inte jättenöjda men de accepterar beslutet. Jag otroligt tacksam för allt de gjort för mig och att de accepterade det och går vidare. Det är stort av dem.

Har de krav på dig att du ska lyckas som fotbollsspelare nu?

– Haha! Nej, de har aldrig ställt krav på mig på det sättet. Det har alltid varit min dröm att spela fotboll och det är jag som ställt krav på mig själv. Det var inte mamma och pappa som satte bollen i händerna på mig utan det var jag som hittade den själv.

Men studenten var bara tre månader bort – hade du inte kunnat härda ut?

– Jag låg så lång efter i skolan, nästan ett helt års arbete. Det är svårt att ta igen när man bara är i skolan en eller två gånger i veckan.

Har du kunnat träna mer sedan du hoppade av skolan eller är det mer mentalt som det blivit lättare?

– Det är mer att man känner en frihet. Jag har alltid satsat på fotbollen. Men det har hela tiden funnits ett orosmoment över vad jag inte hunnit med i skolan. Det är skönt att slippa det nu.

Det har hänt mycket i Jordans liv i vår.

– Jag blev nyligen tillsammans med min vackra flickvän Bianca. Hon kan inte så mycket om fotboll men hon stöttar och hjälper mig otroligt mycket.

Men han bor kvar hemma hos föräldrarna.

”Kanske lämnar till sommaren”

Du har det för bra där eller?

– (Skratt) Det där beror lite på hur det blir med fotbollen, händer något nu snart är det inte lönt att fixa något eget, men händer det inget till nästa sommar så flyttar jag hemifrån, säger han.

Hans gamla klasskompisar kommer att skråla om att ”den ljusnande framtid är vår” från diverse lastbilsflak i juni.

Det skulle Larsson också kunna göra i sin fotbollsbubbla.

– Framtiden ser ljus ut. Jag utvecklas varje dag. Förhoppningsvis kan jag utvecklas tillräckligt mycket för att ta mig ut i Europa sen. Det är planen.

När, tror du?

– Kanske blir det att jag lämnar till sommaren eller så kanske det blir om tre år. Man vill att det ska gå fort men man ska heller inte stressa fram det.

För en månad sedan gick han från att vara gymnasieelev till att bli heltidsproffs.

Det måste ha varit en barndomsdröm att någon gång bli fotbollproffs?

– Jo, det är det jag har velat hålla på med sen barnsben och det är kul att jag kan göra det redan nu. Men jag har inga planer på att stanna i HIF en längre tid. Även om det är en fantastiskt fin klubb har jag drömmar och ambitioner som jag vill uppnå, säger Larsson.