"Ett felaktigt beslut, jag är helt förvirrad"

FOTBOLL

Jönköping Södra rasar mot straffet

1 av 22

Beslutet att tilldela Östersund segern efter publikskandalen väcker starka reaktioner.

Jönköping Södras ordförande Sune Lantz chockas av domen och överväger att överklaga den.

– Jag är helt förvirrad, säger han.

Foto: Sune Lantz.

Det allsvenska mötet mellan Jönköping Södra–Östersund fick brytas sedan en 17-åring hoppat in på planen och attackerat bortalagets målvakt.

I dag kom straffet.

Trots att händelsen inträffade i slutminuterna, vid ställningen 1–1, väljer Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd tillskriva Östersund segern med 3–0 och betraktade 17-åringen som Jönköpingssupporter.

Starka reaktioner i Jönköping

Beskedet kommer som en chock hos Jönköping Södra.

– Just nu känner jag att jag inte vill uttrycka hur jag känner till en journalist. Jag känner alldeles för starkt för det, säger Sune Lantz, ordförande i klubben.

Sedan samlar han sig.

– Straffet är felaktigt. Hur kan disciplinnämnden påstå att mannen är Jönköpingssupporter? Jag begriper det inte. Både åklagare, han själv, advokater, domare och matchdelegat har slagit fast att han inte är Jönköpingssupporter, säger Lantz.

– Hur kan då disciplinnämnden påstå det? Jag är helt förvirrad, fortsätter han.

"Kommer få konsekvenser"

Lantz menar att straffet kommer att öka risken till fler liknande incidenter och anser att det är ett slag mot fotbollen.

– För att spekulera känner jag att den här domen öppnar möjligheter att såna här saker kommer hända i framtiden också.

– Det här beslutet kommer att få konsekvenser och nu måste vi dubbla säkerheten även på lågriskmatcherna. Det kommer att kosta oss mindre klubbar, Jönköping, Falkenberg, Gefle, miljoner kronor.

Hur agerar ni i klubben efter straffet?

– Styrelsen måste träffas och prata igenom det här. Men personligen känner jag att domen måste prövas i fotbollens besvärsnämnd.

Även Jönköping Södras lagkapten Tommy Thelin tror att det här beslutet kan få konsekvenser i framtiden.

– En smärre chock. Disciplinnämnden har skapat kaos om den här domen kvarstår. Man öppnar upp för att en utomstående kan påverka en hel serie.

– Tänk om det här händer i sista omgången då ett lag håller på att åka ut och någon springer in. Jag vet inte vad jag ska säga, är helt chockad.

Var inte eniga

Disciplinnämndens jury var inte heller eniga beslutet, utan Kerstin Elserth och Kristin Persson anser att straffet är omotiverat.

"Utifrån denna definition av en supporter kan vi inte slå fast att angriparen var en supporter till något av lagen. Enbart de omständigheterna att det var en Östersundsspelare som angreps eller att angriparen kom från en blandad läktare innebär inte att angriparen ska  ses som en supporter till Jönköping och därmed "tydligt stödjer viss förening". Det medför att huvudregeln om 3-0-seger inte är möjlig att tillämpa", står det att läsa i domen.

– Jag vill inte kommentera mer än vad som står i domen, säger Elserth.