Häckens nya metod: Dna-testar spelarna

FOTBOLL

”Det här är ett sätt att optimera sig”

Foto: Rene Makondele.

Dna-test ska visa vad spelarna ska äta och inte.

Häcken är första laget i Allsvenskan att testa metoden.

– Vi letar hela tiden efter olika områden där vi kan hitta framgång, säger fystränaren Pontus Ekblom till Fotbollskanalen.

Kosten är en av alla saker som måste stämma för att man ska kunna prestera på topp. Det är någonting som Häcken tänker på. Nu hoppas de ha hittat en metod som ger dem ett lite förstånd gentemot andra allsvenska lag.

– Vi letar hela tiden efter olika områden där vi kan hitta framgång, hitta noggrannhet. Det här är en del. Och det är ju inget som skadar någon. Vi är bara nyfikna, säger Pontus Ekblom till Fotbollskanalen.

Tre spelare har testat

Tre av lagets spelare testar nu metoden. Man tar en topps på tungan för att få upp dna, sen skickas provet till Österrike där det analyseras. Efter några veckor kommer ett brev med 1 100 graderade livsmedel. Där kan man se utifrån arvsmassan vad man ska äta och inte.

– Det kommer säkert visa sig att vi kan vara mycket mer individuella när det gäller kosten, säger Pontus Ekblom.

"Ett sätt att optimera sig"

Terho Koskela är mannen som ligger bakom testerna i Häcken. Han är vd på Novo Genetix AB och fungerar som länk mellan klubben och laboratoriet i Österrike. Tidigare har han arbetat med exempelvis Nicklas Lasu och Moa Hjelmer.

– Alla människor är olika. Vissa behöver mer av vissa saker, vissa behöver mindre. Det här är ett sätt att optimera sig genom kost, säger Koskela till Fotbollskanalen.

ARTIKELN HANDLAR OM