”Vi har blivit lite för bekväma...”

FOTBOLL

IFK svårt på gräs – DIF-tränaren tonar ner

GÖTEBORG. IFK Göteborg är i behov av matcher på riktigt gräs.

Tränaren Jörgen Lennartsson pekade efter 1-1 mot Djurgården på en framgångsfaktor: att klara växlingen mellan naturgräs och konstgräs.

Kollegan i Djurgården lägger mindre kraft på den frågan.

– Han (Jörgen Lennartsson) är så upptagen av sådant, det håller vi inte på att diskutera överhuvudtaget.. säger Pelle Olsson

2016 handlar det inte längre om att vara ett konstgräslag eller naturgräslag. 

Det gäller att behärska båda underlagen.

Och att kunna växla mellan dem.

Åtta arenor i allsvenskan i år erbjuder konstgräs, sju riktigt gräs.

På konstgräs rullar bollen snabbare, det är svårare att komma in i press och det blir färre närkamper.

För IFK Göteborg, som tränat och spelat på konstgräs i flera veckor, blev första naturgräsmatchen på svensk mark viktigt (1-1 mot Djurgården).

 – Otroligt nyttigt att få en träningsmatch på naturgräs vilket vi är i stort behov av, säger Jörgen Lennartsson och pekar på skillnaderna.

Tacklingar och dueller

 – Att få naturgräsdelen av fotbollen med närkampspel, andrabolls-fotboll, balans i laget när det blir bolltapp som inte blir på samma sätt på konstgräs. Det är viktigt att vi förstår den delen också. Tacklingar, duellspel, säger han och fortsätter:

– Det är en process. Vi förlorade inte en match på konstgräs i fjol så vi har hittat vårt spel där. Problematiken är växlingen.

Högerbacken Emil Salomonsson håller med:

– Vi har blivit lite bekväma på konstgräs, så vi behövde känna på en klassisk gräsmatch med allt vad det innebär med presspel, tacklingar och så. Vi ska inte vara bekväma när allsvenskan drar i gång.

Jörgen Lennartsson tycker att förmågan att hantera växlingen mellan underlagen är en underskattad fråga i svensk fotboll.

Få målchanser på Tele 2 Arena

Hans kollega Pelle Olsson i Djurgården lägger mindre energi på just det.

– Som svensk fotbollsspelare måste man lära sig att ibland är det konstgräs som ser ut på ett visst sätt, ibland konstgräs som ser ut på ett annat sätt. Ibland är det naturgräs på ett visst sätt, ibland naturgräs på ett annat sätt. 2014 hade vi jäkla problem med det. Då förlorade vi alla matcher på västkusten: Halmstad, Falkenberg, Göteborg och Häcken som hade naturgräs. 2015 förlorade vi en på åtta. Så vi har inga problem med det. Det är inget vi pratar om. Vi tänker inte på det överhuvudtaget.

Mittfältaren Kevin Walker, som kvitterade till 1-1 med en volley mot IFK i går, håller med.

– Vi borde vara vana vid det. Vi har både gräs och konstgräs på Kaknäs. Majoriteten av matcherna går på konstgräs, det är bara att gilla läget, säger han.

Känner du att du har förändrats som spelare ju mer du spelar på konstgräs?

– Matchbilderna ser annorlunda ut. På Tele 2 är det få målchanser, få närkamper om man jämför med i gräsmatcher. Man hinner inte upp för bollen är så snabb. Det gäller att anpassa sig, spelarna blir ju kvickare. Men vi tänker inte på det som ett problem. Vi försöker anpassa oss till matcherna.

ARTIKELN HANDLAR OM