”Hjärtlösa insatser är ovärdigt Djurgården”

FOTBOLL

Buades ut av sittplats för protesten

13 tysta minuter i protest.

När Djurgårdens klacksupportrar gick in på Sofialäktaren möttes de – av burop från sittplats.

Sedan satte Kalmar 1-0 direkt.

19 september 2011 sprang Kennedy Igboananike in 1-0 för Djurgården i derbyt mot AIK på Råsunda. Det var Djurgårdens senaste derbyseger. Förlusten i måndags mot AIK var ”Blårändernas” 13:e raka derby utan seger och efteråt var fansen duktigt förbannade.

”Påtaglig besvikelse”

Ett slags ”kvartssamtal” hölls mellan supportrar, ledare och spelare direkt efter slutsignal och även i går, onsdag, kom ett hundratal medlemmar till en träff vid träningsanläggningen Kaknäs för att vädra sitt missnöje och få svar på sina frågor.

– Folk ville veta varför våra resultat i debyn ser ut så här. Vi sa, med all respekt, att frustrationen och besvikelsen är lika påtaglig för alla som jobbar i Djurgården och alla förtroendevalda, berättade sportchef Bosse Andersson för Sportbladet.

Utbuade

I torsdagens hemmamatch mot Kalmar arrangerades en protest.

Supporterklubbarna valde att lämna den stora klacksektionen tom de 13 första minuterna och det enda som syntes på Sofialäktaren var två stora banderoller med texten: ”13 derbyn utan vinst från er, ger 13 tysta minuter från oss – hjärtlösa insatser är ovärdigt Djurgården”.

När klockan slog 13.00 sprang klacksupportrarna in på Sofialäktaren – och blev utbuade av sittplats.

Minuten senare satte Marcus Antonsson 1-0 till Kalmar.

”Klart det är märkligt”

Sportbladet har varit i kontakt med Järnkaminernas ordförande Viktor Adolfsson som inte vill kommentera bojkotten ytterligare. På sin hemsida motiverar JK sitt ställningstagande så här:

”Vi tror att det är viktigt att tillsammans göra något. Dels som en markering, men framförallt för varandra och vår stolthet”.

Efteråt sa Mathias Ranégie så här om fansens protest:

– Klart att man känner när man inte riktigt har publiken på sin sida. Det blir inte samma luft under vingarna. Hela laget såg lite ängsligt ut i dag. Vi tar inte rätt beslut.

Kändes det märkligt?

– Klart att det är märkligt när man ser att hela ens klack är borta. Men vi var väl medvetna om det och tyckte att vi hanterade den perioden väldigt bra.

Kalmar vann matchen med 3-0.