Protesten: 13 tysta minuter

FOTBOLL

Djurgårdens fans reagerar efter derbyflopparna

Djurgårdens fans skrek ut sin frustration efter förlusten mot AIK.

Mot Kalmar väljer de den motsatta metoden.

Då blir det 13 tysta minuter för 13 segerlösa derbyn.

BETYG: Så bra var klackarna i derbyt

0–2 mot AIK i måndags var årets tredje derbyförlust för Djurgården. Efter slutsignalen hoppade ett fåtal supportrar ner från läktaren och gjorde hetsiga utfall mot spelarna.

Det var över gränsen, sa sportchefen Bosse Andersson. Men frustrationen många gav utlopp för tyckte han var fullt befogad. Därför kallade Djurgården till medlemsmöte med syfte att låta fansen lufta sin besvikelse.

Frågorna haglade

Till onsdagens träff kom förutom Bosse Andersson också tränaren Pelle Olsson, vd:n Henrik Berggren och 150 medlemmar.

Under mötets två timmar haglade frågor om klubbens ekonomi och spelarnas inställning mot lokalrivalerna.

– Folk ville veta varför våra resultat i debyn ser ut så här. Vi sa, med all respekt, att frustrationen och besvikelsen är lika påtaglig för alla som jobbar i Djurgården och alla förtroendevalda, säger Andersson.

Hur bedömer du att fansen reagerade på era svar?

– De flesta fick svar på sina frågor och frustrationen blev till acceptans, fast man är besviken och bedrövad. Klart att man har sovit dåligt.

Ber fansen vara tysta

En timme efter mötet meddelade supporterföreningen Järnkaminerna att en protest planeras till torsdagens möte med Kalmar. Via sin hemsida uppmanar de fansen att i tystnad stanna bakom läktaren i matchens första 13 minuter – en för varje derby som gått sedan senaste vinsten.

"Efter de första 13 minuterna går vi tillsammans in på läktarna och gör det vi alla älskar. Då ger vi allt vi har för vårt lag. Genom detta visar alla att 13 derbyn utan vinst är ovärdigt för Djurgårdens IF" skriver Järnkaminerna i ett meddelande som också är underskrivet av Ultra Caos Stockholm och DFG Sthlm.

ARTIKELN HANDLAR OM