Jansson: ”Vi hade ingen strategi alls”

avEmil Larsson

FOTBOLL

Kritisk till Sveriges spel

Foto: TT

Sverige tog bara en poäng i fotbolls-EM och blev sist i gruppen.

Och mittbacken Pontus Jansson riktar nu skarp kritik mot Sveriges spel.

– Det gäller att ha en tydlig strategi och det hade inte vi, säger han till Sydsvenskan.

På söndag spelar Island kvartsfinal i fotbolls-EM mot Frankrike. En som är imponerad över öns framgång är Pontus Jansson.

– Det är rätt stört faktiskt, jag hade velat göra den resan med Sverige istället ju. Jag menar, vi har ett bättre lag än vad de har. Men de har en mycket tydligare strategi än vad vi hade, det är den största skillnaden. Då blir det jäkligt lätt, säger Pontus Jansson till Sydsvenskan.

Det var mycket kring Zlatan

Mittbacken är kritisk till den svenska strategin och förberedelserna.

– Jag kommer från Italien där vi haft tydlig strategi till Sverige där vi typ inte hade något strategi alls. Och det märktes tydligt på planen. Det var mycket kring Zlatan och funkade inte han så funkade det inte, säger Pontus Jansson och fortsätter.

– Vi kan ta Island som exempel, eller U21-landslaget (som tog guld 2015) – du behöver inte ha de bästa spelarna för att vinna matcher. Du behöver ha en tydlig strategi och sen följa den till hundra procent. Sen ska du ha lite tur också. Island har haft det och U21-landslaget också.

Pontus Jansson är inte den enda som riktat kritik. Inför Belgien-matchen valde den petade mittbacken Jonas Olsson att rikta skarp kritik mot Erik Hamrén i direktsändning.

– Jag är ganska likgiltig när det gäller Hamrén, sa Olsson till SVT.

Hoppfull inför framtiden

Pontus Jansson fick ingen speltid i EM. Men nu tar Janne Andersson över som förbundskapten och han är hoppfull inför framtiden.

– Jag tror mycket på Janne (Andersson) och jag tror att han tror mycket på oss i den nya generationen. Jag vill vara en av spelarna som tar klivet och blir ledande i landslaget.

Dessutom avslöjade Jansson i intervjun med Sydsvenskan att han kommer förlänga kontraktet med sin italienska klubb Torino.

ARTIKELN HANDLAR OM