Lagerbäck: ”Tur att det bara hänt en gång”

Lagerbäck om bråket – tio år senare

ANNECY. Så här beskriver Lars Lagerbäck den del av hans ledarskap som gjorde att han tog det tuffa ­beslutet att skicka hem Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian ”Chippen” Wilhelmsson från svenska landslaget 2006:

– Det bästa sättet att ­utmana en fotbollsspelare är att ifrågasätta honom när han inte är etthundra procent professionell.

Det har gått snart tio år sedan dagen då Lars Lagerbäck tvingades till ett av de svåraste besluten i hans karriär.

Just nu befinner han sig på en mirakelresa med det isländska fotbollslands­laget som vi ännu inte har sett slutet på. 

I kväll väntar kvartsfinal mot värdlandet Frankrike i fotbolls-EM 2016.

”Det var lite slarvigt”

Händelsen i Göteborg 2006 aktualiserades bara för några dagar sedan. Efter Islands seger i åttondels­finalen mot England hamnade Lagerbäck i en liknande men inte lika allvarlig ­situation.

– Jag har alltid arbetat med ett antal riktlinjer. Om du har förmånen att leda ett landslag måste du sätta en hög standard, på planen men också utanför planen, hur man arbetar och lever tillsammans. Dagen efter Englandsmatchen var det ­lite slarvigt när det kom till vår standard, säger Lars ­Lagerbäck.

Han berättar hur han fick ”ta ner spelarna på jorden igen” då ett par av dem kommit sent till en middag:

– Det var egentligen ingen stor sak, normalt kanske vi inte bryr oss om det inte upprepas under lång tid. Vi är flexibla. Men det här tog vi upp direkt på ett möte: ”Tro inte att ni är ’over the hill’ bara för att ni har besegrat England” typ, berättar Lars Lagerbäck.

Riktlinjerna han länge haft på detta område beskriver Lagerbäck så här:

– Vi är inte slarviga, vi håller standarden, vi är etthundra procent professionella. Vi försöker vara det

i allt vi gör: på planen och utan­för planen. Det bästa sättet att utmana en fotbolls­spelare är att ifrågasätta ­honom när han inte är etthundra procent professionell.

Hur har ditt ledarskap stärkts av att ta det tuffa beslutet när du skickade hem tre spelare i Sverige?

– Jag vet inte om det stärkte mitt ledarskap. Som tur är har det bara hänt en gång. Förmodligen lärde jag mig något av det men jag hoppas att jag inte hamnar i den ­situationen igen, säger Lars Lagerbäck.

Den 67-årige förbundskaptensveteranen blir tyst, han funderar en stund, ­tänker efter:

– Anledningen till att vi mest arbetar med riktlinjer snarare än regler är att om någon inte uppträder professionellt kan vi ge honom en ny chans. Skulle vi haft regler, och någon bryter mot dem, måste det bli ­konsekvenser.

Hundra procent

Islands största fotbollsstjärna är Swanseas Gylfi ­Sigurdsson. Skulle Lars Lager­bäck skicka hem ­honom mitt under EM om han är sen till en middag?

– Nej, det är ingen regel vi har. Däremot ska de vara

i tid, det är en del av att uppträda etthundra procent professionellt. Om vi har en gemensam middag och ­Einar står där och lagar mat och några spelare kommer 20 ­minuter sent då

är det ­respekt­löst mot ­honom, ­av­slutar Lars ­Lagerbäck.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.