18 år och redan en världsstjärna

FOTBOLL

”Alla individuella utmärkelser viktiga”

1 av 2

MARSEILLE. I höstas debuterade han i Benficas a-lag, i vintras blev han ordinarie och i våras såldes han till Bayern München.

Renato Sanches är bara arton år.

Den här sommaren har han blivit en världsstjärna.

En del behöver en hel karriär på sig för att bli något, för andra går det snabbare.

Renato Sanches fick chansen när Benficas a-lag hade en del skadeproblem förra hösten, och sedan dess har allt gått i en rasande fart. När Portugal åkte till EM var han en bänkspelare, men det blev snabbt tydligt att han ville mer än så.

Matchens bäste spelare

Mot Polen fick han för första gången plats från start – och blev för andra gången i rad utsedd till matchens bäste spelare.

– Det är klart att det är viktigt. Att det går bra för laget kommer först, men sedan är alla individuella utmärkelser viktiga. Det är så man får ett cv, säger han.

I första halvlek var han Portugals tveklöst bäste spelare, med ett flytande steg, teknik och passningsblick. Dessutom gjorde han det viktiga kvitteringsmålet.

För femte gången i rad hade Portugal spelat oavgjort efter 90 minuter, den här gången gick matchen hela vägen till straffar.

Och hur tänker en artonåring då?

– Jag tänkte bara på att göra mål. Jag var väldigt lugn. Jag valde ett hörn och slog dit bollen, säger Renato Sanches när han möter pressen efteråt.

”Mycket hårt arbete”

Hade ni tur?

– Jo, men det ligger mycket hårt arbete bakom att få den här turen. Vi har jobbat hårt, det är skönt att ha turen med sig också.

Hur gick tankarna inför straffläggningen? Bad du att få slå en straff?

– Tränaren frågade vilka som ville skjuta. Ronaldo tog den första, jag fick lägga den andra.

Straffen var lika säker som hans spel, högt upp i det vänstra hörnet. När FC Bayern betalade 350 miljoner (som kan stiga till 800 miljoner med bonusar) undrade många om det var för mycket att ge för en artonåring med begränsad erfarenhet.

Nu är frågan snarare om det var för billigt.

ARTIKELN HANDLAR OM