Blomqvist: "Han skulle behövas"

FOTBOLL

Tror "Ibra" kan lyfta Manchester United

1 av 4

Jesper Blomqvist, 42, är trött på att se sitt Manchester United underprestera.

Men med Zlatan Ibrahimovic på ingång vågar den gamle landslagsspelaren andas framtidstro.

– Han skulle verkligen passa in och framför allt behövas, säger Blomqvist till Sportbladet.

Ryktena kring en eventuell övergång till Manchester United för Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna haglar allt tätare.

En som myser vid tanken på att Zlatan Ibrahimovic ska avrunda sin karriär på europeisk toppnivå hos de engelska mesta mästarna är Jesper Blomqvist.

– Det låter superspännande på nästan alla sätt och vis, säger han.

Den förre Manchester United-mittfältaren är – precis som den gamle stormålvakten Peter Schmeichel – långt ifrån nöjd med vad han sett på Old Trafford den gångna säsongen och tror att "Ibra" kan vara ingrediensen som kan få storklubben på rätt köl igen.

"Skulle bli en perfekt matchning"

– Det är många spelare som har kommit och gått men jag tror att Zlatan, en spelare med riktig vinnarmentalitet och inte tillåter annat än att alla gör sitt bästa, verkligen kommer passa in och behövas. I United ska kravet vara att vinna varenda match så det skulle bli en perfekt matchning, säger Blomqvist och försöker sätta ord på vad det är som inte har stämt i klubben där han spelade mellan 1998 och 2001 och hann vinna mängder med titlar.

Under Blomqvists tid i Manchester United vann klubben ligan tre gånger och trippeln 1999 – Premier League, FA-cupen och Champions League.

Sedan Sir Alex Ferguson klev åt sidan 2013 efter 27 år på managerposten har det blivit en FA-cuptitel, som dock bärgades så sent som i helgen.

– De behöver en nystart. Det har varit en ganska tuff säsong för fans, klubb och spelare. Det har sett knackigt ut och man blir frustrerad. Man är van att se United spela på ett visst sätt och ha en viss mentalitet. Inte bara nöja sig med att göra ett mål, utan så många som möjligt.

Ser utvecklingspotential

Trots att Zlatan fyller 35 i höst tror Blomqvist att anfallaren kan höja sig ytterligare i Premier League.

– Man förvånas ju över hur mycket framåt han fortfarande går hela tiden. Det blir spännande att se vilka steg han kan ta i England, i så fall tillsammans med Mourinho som han verkar ha respekt för och en bra kontakt med.

Hur tror du Zlatan skulle fungera i Premier League?

– Många engelska journalister har varit skeptiska till honom men till och med de har nog ändrat sig efter en viss match där han hängde fyra baljor för några år sedan. Jag tror att han skulle göra bra ifrån sig i Premier League. Han kommer ställas mot många stora tuffa backar men håller han sin högsta nivå så kommer han klara den biten. Det blir många härliga dueller att se fram emot.

ARTIKELN HANDLAR OM