”Är final nu – har man ont glömmer man det”

avSimon Bank

FOTBOLL

Förlorade två CL-finaler – ska snygga till siffrorna

Foto: TT
”Vi har haft femton dagar på oss att förbereda oss, nu vill spelarna börja spela”, säger Zidane.

MILANO. Spelaren Zinedine Zidane vann en Champions League-final och förlorade två.

Kan tränaren Zinedine Zidane snygga till siffrorna?

– Det finns ingen favorit i en final, säger han.

För 145 dagar sedan hade han aldrig ens tränat ett a-lag. I morgon kväll leder han världens största klubb ut till världens största final.

Zinedine Zidane var ingen vanlig spelare, och hans start på tränarkarriären har verkligen inte varit normal den heller.

”Zizou” valde att stanna kvar hemma på träningsanläggningen i Madrid så länge som möjligt, men på fredagskvällen satte han sig framför pressen på San Siro för att förklara hur han ser på en märklig, magnifik avslutning på sin första vår som a-lagstränare.

– Vi har arbetat hårt för att nå hit, jag också. Vi förtjänar det. Och det gör Atleti också. Det här är två lag som verkligen förtjänar att vara i final. Jag är nöjd med vårt arbete, det har varit tufft, men det s k a det vara på vägen till en final.

Just ”arbete” är ordet som Zidane använder i särklass mest frekvent under den halvtimma han möter pressen.

Han berömmer spelarnas arbetsinsats de senaste månaderna, säger att han slitit hårt själv – och säger att känslan nu är likadan som den var när han skulle spela stora finaler själv. Inget är nytt.

– Nej, det känns inte annorlunda. Själva situationen är annorlunda, jag var spelare då, men nu är jag glad att vara här som tränare. Att gå till final är inte enkelt, det som spelarna gjort är fenomenalt. Jag har sagt det förut: det är pricken över i.

”Vi är redo”

Om ni inte vinner, betyder det att säsongen är ett misslyckande då?

– Nej, det tycker jag inte. För ingen kan ta ifrån oss det vi gjort fram till nu. Misslyckandet kan finnas i inställningen, om vi inte gör allt vi kan så är det en besvikelse. Allt jag kan säga är att vi är redo, väldigt redo.

Tror du det blir en rå, tuff final?

– Tuff? Nej. Jag tror inte det. Jag tror det blir en svår match, men inte ful. Jag tror att det blir extremt tätt, men det vet vi redan. Vi har haft femton dagar på oss att förbereda oss, nu vill spelarna börja spela.

Hur är det med Cristiano Ronaldo, är han hundraprocentigt hel?

– Han har haft lite ont men nu är han hundra procent. Och nu är det final, om man har ont då så glömmer man det…

”Har underbara minnen”

En stor del av införrapporterna har förstås handlat om att det bara är två år sedan Madrid-lagen möttes i en final. I Lissabon vann Real Madrid, efter en Sergio Ramos-kvittering i slutsekunderna av ordinarie tid.

Om något blir annorlunda den här gången? Sergio Ramos hoppas inte det.

– Jag skulle inte vilja ändra på något, ärligt talat… Jag har underbara minnen från den matchen. Om jag kunde göra en film hade jag skrivit manus exakt så.

Även Zinedine Zidane var med i Lissabon, men den gången var han bara assisterande tränare. Carlo Ancelotti var tränare, men han brukade mässa en sak inför sin assistent:

– Ancelotti sa ofta till mig, han sa det före finalen i Lissabon också: ”Jag hoppas att du får uppleva det här en dag, som huvudtränare”. Jag tänker mycket på Carlo nu…