– Ska inte finnas kritik i landslaget

Av: Johan Flinck, Michael Wagner, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Zengin kritisk mot svensk media

Foto: TT

För nationen eller för objektiviteten?

Inför EM har Erkan Zengin lyft upp hela den svenska mediakårens yrkesteknik på agendan.

– Man måste kunna ta kritik också, svarar Victor Nilsson Lindelöf.

När Erkan Zengin mötte media i veckan handlade mycket om Zlatan, EM och mittfältarens egen fotbollsframtid. Men 30-åringen kom också med en fråga till journalisterna: Varför hejar ni inte på vårt landslag?

– Jag vill bara säga att det här är första gången jag ser ett land där media trycker ner spelarna. Jag har känt så. I andra länder höjer man landslagsspelarna och det är bara i Sverige man trycker ner spelarna, sa Zengin.

På vilket sätt då?

– Det står massa skit bara. Inför EM borde media vara med spelarna och höja dem. Det tycker jag i alla fall, sa Zengin.

”Är exakt tvärtom här”

Zengin tar Turkiet som ett exempel på en nation där media höjer och hyllar spelare istället för att objektivt beskriva deras prestationer. En väg mittfältaren vill att även Sverige ska följa.

– Faktiskt, det tycker jag. Sen om det är allsvenskan så är det något annat. Men det här är landslaget. Vi är tillsammans och ska göra något riktigt bra. Jag har inte sett en enda som kritiserat en spelare i Turkiet i media. Inte en enda. De har bara höjt, även om han varit dålig. Vad händer med den spelaren sen? Han gör något riktigt bra för landet. Här är det exakt tvärtom.

Efter att intervjun med Zengin först publicerades i Dagens Nyheter, där även Mikael Lustig och Andreas Isaksson uttryckte en frustration med media, har den väckt starka reaktioner på Twitter. Många pekar på Turkiets närmast totala brist på objektiv journalistik även politiskt och andra på en skrämmande uppfattning av hur media ska fungera från Zengins sida.

Även inom landslaget är dock åsikterna olika. Victor Nilsson Lindelöf beskriver hur U21-landslaget förra sommaren själva valde att vara väldigt öppna och sedan även hade nytta av det.

– Vi hade valt det och det fungerade bra för oss som lag och grupp. Det blev bra. Ni skrev bra saker och folk fick ett större intresse. Just då fungerade det väldigt bra, säger Nilsson Lindelöf.

Ska media kritisera spelare vid dåliga insatser eller bara lyfta dem?

– Det är klart att om man gör en dålig insats borde man få höra det. Man kan inte alltid få höra ”du var jätteduktig i dag” även fast du inte var det. Ibland måste man få kritik och man måste också kunna ta kritik.

”Här jobbar man för landet”

Även U21-kollegan Oscar Hiljemark är positiv till medias roll.

– Ni ska sprida ett för det mesta ett positivt budskap av vad vi gör här i landslaget. Men jag vet att ni har ett jobb där det handlar om att sälja klick och liknande. Självklart ska ni även skriva när vi inte gör något bra. Det hör till hela grejen. Det vet vi alla om. 

Vad sprider vi för bild?

– Just nu tycker jag det är mycket positivt. Det ska det vara också vid en samling inför EM-starten. Det är bara att ösa på och väcka Sverige och förbereda alla på en stor EM-fest. 

När Hiljemark får frågan om de yngre spelarna kanske är mer positiva till media möts det sedan av skratt från landslagschefen Lars Richt. Erkan Zengin står i sin tur på sig i sin kritik även på torsdagens pressträff.

– Jag tycker inte det (kritik) ska finnas i landslaget. Inte när man representerar Sverige, det är vad jag tycker. När det gäller klubblag är det en annan grej. Här jobbar man för landet.
Så om en spelare gör en dålig insats så ska man inte rapportera det?
– Inte innan. Okej, om du gör en dålig insats kan man vara lite försiktigare. Men inte innan. Vi har inte spelat match ännu och kritiken börjar redan innan.

Zengins pappa: ”Jag är den som styr och bestämmer”

Publicerad: