Klart: De möter Sverige i EM-kvalet

Rekordstort antal nationer gör upp om platserna

avFrida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu står det klart vilka Sverige får möta på vägen fram till EM 2021.

Bland annat väntar ett nordiskt dubbelmöte i kvalgruppen.

– Vi har mött Danmark många gånger, kul att få tampas med Island nu, säger Peter Gerhardsson.

Nästa stora mästerskap är VM i Frankrike i sommar. Innan dess skulle även grupperna till EM-kvalet lottas fram i Nyon.

Peter Gerhardssons svenska landslag ingick i den första seedningsgruppen tillsammans med Frankrike, Tyskland, Spanien, Norge, Schweiz, Skottland, Italien samt Holland.

Sverige hamnade slutligen i samma grupp som Island, Ungern, Lettland och Slovakien.

– Det är som vanligt med lottningar, saker man inte kan påverka, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Men det känns helt okej. Vi har mött Danmark många gånger och får tampas med Island nu främst i stället.

”Räknar med enormt intresse”

Totalt gör 47 lag upp om en plats till turneringen som kommer spelas i England (som redan är kvalificerat). Det är nytt rekord för ett europeiskt mästerskap på damsidan.

– Vi märkte av det ökade intresset när vi mötte England i höstas och räknar med att det kommer bli enormt, både i England och runtomkring, säger Gerhardsson.

Flera ordinarie spelare i landslaget kan komma att sluta efter VM i sommar. Ordet ”generationsväxling” är dock inget som förbundskaptenen vill ta i mun.

– Det viktigaste är att de bästa spelarna är med. Sen om de är 35 år eller 17 spelar ingen roll. Exakt vilka det blir återstår att se, slutar spelare så får vi se till att ersätta dem, säger Peter Gerhardsson.

Blunder på scenen

Lottningen gav upphov till skratt vid ett tillfälle då Rachel Brown-Finnis, som var uppe på scenen för att dra bollarna, tappade en av lapparna i en glipa mellan borden. Efter en kortare stunds letande kunde slutligen ”Serbien” placeras i en av grupperna.

– Vi lovar att det har gått rätt till, försäkrade tävlingsansvarige Anne Vonnez som även var inblandad i en annan uppmärksammad lottningsincident för ett tag sedan.

Under en Champions League-lottning i augusti förra året kollapsade Vonnez och fick ledas av scenen. Hon såg dock ut att ha repat sig väl sedan dess.

1 av 3 | Foto: uefa.com
Foto: uefa.com
Så lottades grupperna
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM