Beskedet: Halmstads premiär skjuts fram

avFrida Fagerlund

Foto: ANDREAS SANDSTR M / BILDBYR N

SvFF ger allsvenska och superettanklubbar möjlighet att flytta matchdatumen de två inledande omgångarna.

Nu meddelar Helsingborg att bortapremiären mot Halmstads BK på Örjans Vall skjuts fram.

Även Sirius allsvenska möte med Gif Sundsvall kan flyttas på grund av den snörika vintern.

Sverige har haft en ovanligt snörik vinter vilket har påverkat några av de allsvenska - och även superettanarenorna - runt om i landet. Studenternas IP i Uppsala och Vångavallen i Trelleborg är två exempel på arenor som har varit i riskzonen.

Nu meddelar Svenska Fotbollförbundet att styrelsen har beslutat att ge klubbarna i allsvenskan och superettan möjlighet att skjuta fram matcherna i de två första omgångarna.

”Spelas vid ett senare datum”

”Det är den sena vintern och mycket besvärliga snöförhållanden som föranlett denna framställan från SEF (Svensk Elitfotboll)” skriver SVFF på sin hemsida.

En förutsättning för att matcher ska kunna flyttas är dels att båda klubbar är överens.

”De matcher som skjuts upp kommer att spelas vid ett senare datum som förbundet, klubbarna och SEF kommer överens om.”

Allsvenskt möte kan skjutas fram

Nu meddelar Helsingborgs IF i ett pressmeddelande att mötet med Halmstads BK på Örjans Vall skjuts upp.

Nytt datum för matchen, som skulle ha spelats lördagen den 31 mars, kommer fastställas de närmaste dagarna. Helsingborg siktar i stället in sig på hemmapremiären mot Öster den 8 april.

Även Sirius flaggar på sin hemsida för att mötet med Gif Sundsvall kan flyttas fram.

– Vi har redan påbörjat diskussionen med Gif Sundsvall för att säkerställa ny speldag om det visar sig att vi tvingas skjuta på hemmapremiären, säger klubbchefen Michael Lundgren.

– Än hoppas vi på spel på Studenternas den 8 april men allt mindre pekar på att det är möjligt och vi vill kunna ge våra partners och supportrar besked om vad som gäller så snart som möjligt.

Öster ville flytta datum – Degerfors sade nej

Östers premiärmatch mot Degerfors den 1 april var också på väg att skjutas fram. Klart var åtminstone att den inte kunde spelas i Växjö, utan på Borås Arena.

– Förbundet har förbjudit oss att spela på vår arena. Det har varit för mycket snö. Nu måste vi kommer överens med Degerfors om att flytta matchen. Annars spelar vi i Borås. Vår reserv-arena är Guldfågeln, men dit släpper inte Kalmar in oss eftersom det är så tätt inpå deras premiär, säger Östers arena- och säkerhetschef Ron Vähämäki.

Men Degerfors gick inte med på ett nytt matchdatum. Sportchefen Patrik Werner säger till Smålandsposten att man vill spela matchen på söndagen.

– Vi har haft ett möte med ledare och spelare. Vår utgångspunkt är att genomföra premiären på söndag, säger Werner till tidningen.

– Vårt beslut är taget på sportsliga grunder. Vi vill spela på söndag och vi har förberett oss för det, fortsätter han.

Borås Arena är ledig på söndag. Elfsborg inleder allsvenskan först på måndagen den 2 april mot Malmö FF. Arenans andra klubb, Norrby, möter Frej borta i Täby samma dag.

ARTIKELN HANDLAR OM