”Vem vet? Det kanske blir SM-guld”

Efter en turbulent tid ser Hammarbys damer framåt

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Hammarbys lagkapten Olga Ekblom.
FOTBOLL

Hammarby höll sig kvar i damallsvenskan när ingen trodde på dem.

När spelarna inte kände att styrelsen heller gjorde det sa de ifrån – och nu är framtidstron stor.

Inte minst eftersom de äntligen flyttat hem till Hammarby IP.

– Det betyder såklart mycket att få ha en hemmaplan där vi faktiskt är herre på täppan, säger lagkaptenen Olga Ekblom.

Hammarbys damer var ordentligt nederlagstippat ifjol, men hamnade efter en stark avslutning på en fin sjundeplats i tabellen.

Sedan i höstas har det blåst en del runt laget. Tränaren Olof Unogård fick sparken efter att han och styrelsen inte dragit jämnt och i början av året vädrade spelare sitt missnöje med styrelsens satsning på laget i ett inlägg på Facebook. ”Som det ser ut nu har vi 14 kontrakterade spelare för säsongen 2018. Vår budget är alldeles för liten för att ha en konkurrenskraftig trupp för damallsvenskan och styrelsen har därmed sagt att de inte ser något problem med att vi åker ur allsvenskan i år”.

I samma veva bad man om pengar, och insamlingen av fansen drog över 400 000 kronor. Efter mycket uppmärksamhet har de dessutom sålt många årskort.

”En omställning för alla”

– Vi är ganska unga, och kom precis in i Hammarby Fotboll, så det är klart att det är en omställning för alla att vi är under en och samma förening. Jag tror att det kommer att bli bra över tid, säger lagkaptenen Olga Ekblom och fortsätter:

– Detta är utagerat nu och vi har pratat om det, så det känns som vi är på banan och förväntansfulla inför säsongen. Det finns ett driv både hos oss som trupp och nu också från föreningen att vi vill ta kliv.

Känns det skönt att ni tog den här kampen för er själva?

– Kolla bara på Danmarks damlag, det finns såna här exempel överallt. Det är något som damfotbollen i stort fajtas mot, eller för. Jag känner inte att det är unikt för oss utan något som vi som damfotbollsspelare kämpar för, men också samhället i stort. Det är sådana strukturer som finns och som behöver brytas på ett eller annat sätt. Och sen att vi har tagit steg och byggt något positivt av det som var är vi såklart glada för.

De danska spelarna pratade om att de stärktes som grupp av situationen. Känns det så?

– Absolut, men inte bara som grupp i laget utan som förening. Det är det som är det viktigaste, vi vill jobba tillsammans, vi vill att det ska bli bra för Hammarby. Nu har vi fått in Ann-Helén (Grahm, tränare) och en del nya spelare. Det känns positivt absolut.

Vill ha revansch på Djurgården

Ni har ju en stockholmsrival som det faktiskt gått lite bättre för. När ska Hammarby bli bäst i stan?

– Förhoppningsvis under året. Vi hade två derbyförluster under säsongen och en nu under försäsongen så det är klart att vi är revanschlystna. De matcherna betyder lite extra, speciellt efter de förlusterna vi haft.

Vad krävs förutsättningsmässigt för att ta nästa steg?

– Det har börjat lite nu. Vi har fått in en del nyförvärv så vi har väl en spetsigare trupp än förra året tycker jag, där vi kan göra lite byten och få stor förändring. Det känns som att vi kanske kan ta några steg i år, även om vi kanske inte riktigt är där Djurgården är för tillfället. Vår styrka är att vi har ett starkare kollektiv än många andra lag har i damallsvenskan. Det är många lag som tycker att det är jobbigt att möta oss och så ska det fortsätta vara. Det ska bli ännu svårare att möta oss på Hammarby IP.

Tillbaka på hemmaplan

Efter att Hammarby spelat på Zinkensdamm, där det bland annat också spelas bandy och annat, när ombyggnaden av Hammarby IP pågått är det den här säsongen dags att flytta tillbaka till hemmaborgen. De har tränat där i några veckor nu och Olga Ekblom tror kommer betyda mycket för laget att vara tillbaka på sann Hammarbymark igen.

– Det betyder såklart mycket att få ha en hemmaplan där vi faktiskt är herre på täppan. Vi kommer att vara de största delen av verksamheten där, och det lugn och en trygghet.

Förra året var ni väldigt nederlagstippade. Med lite nya nykomlingar i år känns det inte riktigt så nu, eller hur ser du på det?

– Både och. Vi hade väldigt dåliga, eller bra, odds. Näst sist i oddset, haha. Men jag vet vad vi kan och känner oss trygga med det vi har, även om tappet av Filippa Angeldahl var tungt för oss.

Nån av er i laget la ut en skärmdump på (SVT-experten) Frida Östbergs tips, och några skrattade emojis efter säsongen. Skönt att knäppa henne på näsan?

– Haha, det var inte bara hon, det vara alla. Vi var 12:a eller 11:a på alla tips utom ett så hon var inte ensam. Det är väl folk som tror på oss och folk som inte tror på oss, men det kanske blir bra. Man vet inte. Det kanske blir SM-guld, vem vet?, säger Ekblom och ler.

Spelschema för damallsvenska premiären 00:18
ARTIKELN HANDLAR OM