Här är nya regeländringarna

Foto: Björn Lindgren/TT NYHETSBYRÅN
Stefan Johannesson
FOTBOLL

De svenska domarna har presenterat de nya direktiven för säsongen 2018.

En sak som sticker ut är att det kommer bli färre gula kort i samband med straffsparkar.

– Vi vill komma bort från dubbelbestraffningar, säger Stefan Johannesson till Sef:s hemsida.

Varje vår träffas svenska domare för att diskutera nya direktiv för säsongen. Ibland sker större ändringar och ibland är de knappt märkbara. I år låg fokus på att få bort dubbelbestraffningar.

Redan 2017 beslutades att en spelare inte kan få rött kort i samband med en straff ifall spelaren spelar mot boll. 2018 kommer en spelare inte ens kunna bli varnad ifall en tackling i straffområdet verkligen inte är avsiktlig.

– 2018 försvinner även det gula kortet och i samma situation blir det endast straff, säger Stefan Johannesson, ny chef för den svenska domargruppen, till Sef:s hemsida.

Fler ändringar

Förra året beslutades det runt om i fotbollsvärlden att avsparkar fick slås bakåt. I år förtydligas den regeländringen ytterligare då det accepteras att en spelare står på motståndarnas planhalva när hen slår frisparken.

Andra nyheter är att en spelare som fått gult kort för att otillåtet återinträtt på planen inte behöver lämna den igen och att om ett lag gör mål samtidigt som en extra spelare rusat in på planen från bänken, eller om en utvisad sprungit in igen så blir det istället en direkt frispark för det andra laget.

Domarna kommer inte hellre göra en visselsignal vid ett klart mål.

ARTIKELN HANDLAR OM