Han får managerrollen i Hammarby

FOTBOLL

Besked i går: Lasse Eriksson in i nytt toppjobb

Det är ett av fotbolls-Sveriges mest spännande uppdrag.

Jobbet som manager i Hammarby – går till oprövade Lasse Eriksson.

– Vi känner Lasse mer än dem som tycker att det här är en skräll. Jag är inte ett dugg orolig för den här rekryteringen, säger Jan Friedman, ordförande i Hammarby Fotboll AB till sportbladet.se

Hammarby har under en längre tid arbetat med att se över organisationen kring sin elitverksamhet och har sedan tidigare avslöjat planerna på att vässa sin scoutingverksamhet samt tillsättandet av en managerroll för A-laget.

I kväll avslöjas vem som får toppjobbet:

Lasse Eriksson, den förre landslagsmålvakten som under de senaste säsongerna fungerat som målvaktstränare i klubben.

– Vi bygger nu en slagkraftig sportslig organisation och bestämde oss för en intern rekrytering. Lasse har länge funnits med runt ledarteamet och även arbetat med utvecklingsfrågor, säger Jan Friedman.

Klubben kallar den nya tjänsten för fotbollschef.

– Vi ville inte ha den engelska titeln för det skulle kunna tolkas som att Tony (Gustavsson) får ett mindre jobb, men så är inte fallet. Tony kommer att träna, ta ut och coacha laget – precis som tidigare.

Friedman bekräftar att ett flertal kandidater funnits till tjänsten.

– Jag vill inte gå in så mycket på rekryteringsarbetet men vi har tittat på olika lösningar och olika kandidater. Lasse fick besked om att jobbet är hans för nån dag sedan, och jag har pratat med de andra.

Lasse Eriksson jämställs nu med bolagets vd Henrik Appelqvist i organisationen.

– Det blir lite som på en tidning, en vd som rapporterar till styrelsen gällande siffrorna och en chefredaktör gällande innehållet. Det är en modell som vi tycker är spännande och som vi tror på.

Eriksson har ett gediget fotbollsförflutet, men saknar högre ledarerfarenhet – ändå tvekade inte klubben i tillsättningen.

– Vi känner Lasse mer än dem som tycker att det här är en skräll. Visst, han är delvis oprövad i de här uppgifterna, men styrelsen har sett hans talang att utvecklas inom sportsligt ledarskap.

Eriksson tillräder den 1 januari och bildar ett ledningsteam med chefstränaren Tony Gustavsson och tidigare sportchefen Thomas Andersson, som nu får titeln förhandlingschef.

– Det förtydligar bara det Thomas har sysslat mest med redan hittills, förhandlingar med spelare och kontraktsskrivningar, säger Friedman.

ARTIKELN HANDLAR OM