JUST NU: Direktrapporter från Råsunda

FOTBOLL

Sportbladet.se:s Marcus Leifby följer EM-kvalet från nationalarenan

Temperaturen stiger inför matchen som kan föra Sverige till ännu ett stort mästerskap.

20.30 är det kick off på Råsunda.

Från 19.00 finns sportbladet.se:s fotbollsreporter Marcus Leifby på plats på Råsunda och direktrapporterar.

Häng med vad som händer inne på nationalarenan timmen innan avspark.

Och här får du, förstås, också läsa vår minut-för-minut-rapportering från själva matchen.

90 Vill man ta dö på bra stämning – gör som Kyle Lafferty. 1-1 var väl inte riktigt vad vi hoppats på men det ska ändå till ett kärnvapenkrig för att Sverige ska missa EM-slutspelet nästa sommar. En pinne till räcker. Och vi kan trösta oss med att Nordirland också ska åka ned till Spanien.

Råsunda töms på folk – de flesta är naturligtvis jävligt besvikna (och frusna). 1300 NI-fans är enda kvarvarande på arenan och det är bra hålligång kan jag meddela. Nu stänger vi rapporteringen för den här gången.

Fortsätt hålla ögonen på sportbladet.se. Vi är snart tillbaka med färska spelarkommentarer. Tack å hej.

86 Andreas Johansson in. Kim Källström ut.

84 Bra svenskt frisparksläge. Källström drar till iiiiiii ribban.

80 Tio minuter att gå på. Sverige har svårt att hitta några luckor i NI:s försvar. Petter Hansson varnas för en ganska beskedlig tackling på Healy.

77 Bra fart på NI-klacken nu. Svenska fansen är knäpptyst.

75 Svensk hörna. Misslyckad på förstastolpen. Sverige ligger på hårt. Olof Mellberg sa härom dagen att om ställningen skulle vara 1-1 med kvarten kvar skulle Sverige forcera för seger. Det är den vi ser nu.

71 Marcus Allbäck in. Johan Elmander ut. Elmander har jobbat stenhårt, precis som vanligt men inte gjort någon kanonmatch. Intressant att se Allbäck.

70 Nej nej nej!! Nordirland kvitterar. Lafferty viker in i straffområdet och skickar upp bollen i Isaks högra kryss. Helt otagbart.

67 Sverige håller i och vårdar boll. Nordirland jagar.

62 33112 på Råsunda. Fler och fler börjar skruva på sig. Sverige spelar inte alls bra för tillfället. Nordirland har flyttat fram positionerna. Tobias Linderoth är helt makalös. Arbetar över enorma ytor och får applåder.

59 Matchens kanon. Brunt drar till från 25 meter och får kalasträff. Bollen smiter strax över Isakssons överliggare. Nära, nära.

54 David Healy är framme och hugger när Petter Hansson inte får bort bollen i eget straffområde. Sverige reder ut situationen.

50 Kim Källström tar ett avslut på volley. Högt över.

47 Ett svenskt mål skulle stänga matchen. Det känns stabilt och det ser säkert ut. Men Nordirland har Healy, tio kämpande vildar och 1-0 är en bräcklig ledning. Ett förtydligande. Sverige måste FÖRLORA för att det ska bli Nilsson-frisyr a´la 1992.

46 Andra halvlek igång. Vipläktaren är i princip helt tom. Skönt å se att det är riktiga fotbollsälskare som får sitta på de bästa platserna på Råsunda. Öl lockar tydligen mer än fotboll.

45 Simon B hämtar kaffe, Leifby knäcker rygg, Jonatan F sätter sig på akuten på St Görans sjukhus och väntar på Chippen, Jennifer W skriver text till italienska Gazzattan.

45 Paus. 45 minuter till EM. Och cirka 30 till åtta av mina nio fingrar är förfrusna. Ska ner och försöka ta reda på vad som hänt med Chippen, dricka lite kaffe och knäcka ryggen.

45 Matias Concha ”gets a yellow card” enligt speakern. Det spekuleras i att Chippen har skadat ett ledband i vänsterfot efter att ha trampat snett.

44 Chippens vänsterfot är hårt lindad och det ser ut att göra ont. Magnus Forssblad (läkaren) följer med in i omklädningsrummet.

42 Sverige bara nio spelare. Chippen bärs ut på bår. Lär inte fortsätta matchen. Micke Nilsson på väg in. Nordirland spelar hårt och tufft nu – på gränsen till fult.

40 Chippen skadad. Båren kommer in och spelarna signalerar byte. Vet inte riktigt vad som hände. Micke Nilsson uppe och värmer. Ser ut att bli ett byte.

35 Zlatan visar klass gång på gång. Läcker framspelning till Elmander nyss. Zlatan fnätter liksom bara till bollen, förbi två backar och in till en offside stående Elmander i straffområdet.

33 Chippen råkapas. Som vanligt. Rullar nio varv när han landar. Solklar frispark men ingen varning. Frisparken ofarlig.

28 Zlatan bryter in från väster och tar avslut. Tungt skott. Bra räddning av Taylor.

27 Slarvigt svenskt passningsspel emellanåt. Petter Hansson slår upp en boll mitt i banan – till ingen alls. Anders Svensson slår bollen rakt på en NI-back strax utanför straffområdet.

24 Linderoth följer Sproule längs hela vänsterkanten – tuggar, tuggar, tuggar – och tycker till honom precis vid kortlinjen. Inspark Sverige.

22 Elmander har börjat bra om räknar bort skottet som gick 19 meter över. Han har plockat ner flera höjdbollar och Nordirland har svårt att komma åt honom.

20 Zlatan är sugen, det syns. Tar ett inkast på mittplan men bollen hamnar hos en Nordirländsk spelare. Inkast är väl inte riktigt hans styrka.

19 70 minuter från EM. Dags att börja öva tyska och franska glosor.

17 Lars Lagerbäck ute och tar ett snack med Erik Edman.

15 Isaksson gör en kalasräddning på en farlig frispark. Ringrostig? Hahaha...

14 MÅÅÅÅÅÅL! Svensk frispark till vänster utanför staffområdet. Nickskarvas vidare av Kim Källström. Den notoriske målskytten Olof Mellberg dyker upp på bortre och slår in 1-0.

12 Hyfsat svenskt anfall. Elmander får fast bollen på offensiv planhalva. Kim Källström fyller på och lägger ut bollen till Edman som vänder in till Svensson. Svensson går på avslut och får bra träff. Bollen smiter utanför det högra krysset.

9 Darrig svensk inledning på matchen.

7 Elmander igenom till vänster på en fin djupledsboll från Källström. Är lite seg i avslutet som täcks undan. Matchens bästa möjlighet så här långt.

4 Healy tar ett avslut. Petter Hansson täcker med knäna.

1 Nordirland har matchens första anfall. Ett inlägg från vänsterkanten når Lafferty som når högst i en luftduell. Såg farligt ut men den franske domaren blåser frispark.

20.31 Avspark. Som brukligt går vi över till matchminuter.

20.30 Fredrik Ljungberg spelar alltså inte. Förmodligen vadskadan som sätter stopp. Kim Källström ersätter. Bör väl gå vägen ändå. Kul å se hur Kim reagerar på det här.

20.20 En fallskärmshoppare gör en ”svanlandning” med matchbollen. Respekt. Såg ut som om han kom i alldeles för hög fart. Skönt att det gick bra. Matchen börjar ju om fem minuter...

20.17 Vaken kollega har sett Ljungberg stå och samtala med landslagsläkaren Magnus Forssblad och skakat på huvudet. Roland Andersson fick sedan rapporter om deras samtal. Om tio minuter vet vi vad det innebär. Vaden som spökar? Revbenet som svider?

20.13 J Wegerup, S Bank, P Thoren, M Wagner, J Flinck, J Modin och Foto Anton anländer. Hyfsad Sportbladet-styrka på plats.

20.09 J.D Tomasson har satt 1-0 på straff mot Lettland. Klen tröst. Uppvärmningen lider mot sitt slut.

19.56 Nordirland har backen Sean Webb på bänken. Han spelar i Ross County i skottska division två. Inte Premier League eller första divisionen – utan tvåan. Ross County leder serien men ändå. Kan väl jämföras med att en spelare från Qviding skulle ta en plats i den svenska landslagstruppen.

19.50 David Healy minns ni säkert. Han har målats upp som det stora hotet i kväll. Med all rätt får man väl säga. Healy är EM-kvalets skyttekung med tolv mål. Men han har bara behövt avlossa 20 skott. Snacka om effektivitet. Totalt har den förre Manchester United-spelaren gjort 32 mål på 59 matcher för Nordirland.

19.45 Ljungberg springer in på Råsunda med ett koppel av spelare efter sig. Sätter igång uppvärmningen direkt.

19.40 Målvakterna är inne och värmer upp. Fortfarande ganska tomt på Råsunda. Nordirlands klack håller i gång på Södra.

19.36 England är ett fotbollsland i chock efter förlusten mot Ryssland för en stund sedan. Sportbladet.se hade text och bild på ”nederlaget” ute på slutsignalen. Våra ”kollegor” på BBC, (som typ har världens största redaktion), har inte kommit någonstans i sin rapportering. Chock, var ordet.

19.33 Vad stället heter som landslaget ska festa på? Gröne Jä... någonting. Ligger tydligen på Söder.

19.30 Kollega Jonatan Fast på plats i kväll. Han står uppskriven på ”innestället” där Sverige kommer att (om det går vägen) fira avancemanget i kväll. Jonatan + 2. Finns en lucka att fylla. Kanske tar mitt ansvar. Fast har skrivit den här artikeln i dag – kan vara av intresse för alla svenska fans.

19.25 Oscar Wendt finns med på lagfotot på det svenska laget som bildar mittuppslag i kvällens programblad. Känns väl inte riktigt som om Oscar bankar på dörren till landslaget.

19.20 Sverige förlorar inte två av två matcher mot Nordirland. Skulle det bli en svensk förlust i kväll så lovar jag att jag ska odla fram den här frisyren och bära den med stolthet under resterande matcher i det här EM-kvalet. Bilden togs i samband med Sveriges öppningsmatch mot Frankrike i EM 1992. Sorry Rolle...

Foto: Taggad Roland Nilsson ser laddad och framförallt taggad ut inför premiären mot Frankrike. Matchen slutade 1-1.

19.15 Om man jämför vilka klubbar som Nordirlands och Sveriges spelare tillhör så ställs alltså: Birmingham, Cardiff, Motherwell, West Ham, Ross County, Leicester, Fulham, Glentoran, Nottingham, West Bromwich, Barnsley, Burnley, Luton, Burnley och Bristol City mot Galatasaray, Inter, Rennes, West Ham, Aston Villa, Bolton, Toulouse, Lyon, Manchester City, Bochum, Werder Bremen... och Elfsborg.

19.15 I kväll är det alltså tänkt att Sverige ska säkra en plats i EM-slutspelet nästa sommar. Vad talar då för att det blir just så? Allt egentligen. Sverige är oerhört starka på Råsunda och Nordirland har bara vunnit två av tio kvalmatcher på bortaplan. Tittar man sen på spelarmaterialet....

19.07 Tre nordirländska fans glider in på heders/vip-läktaren. I t-shirt. Behöver jag nämna att det är ”män” vi snackar om? 1350 fanatiska fans från Belfast väntas komma till matchen i kväll. Lär bli håll i gång.

19.00 Okidoki. Sportbladet först på plats på ett ganska ödsligt Råsunda. Ende skrivande journalist på plats. Henrik Strömblad på Viasat har kommit också. Precis som Raffe Edström som kommenterar sin 2330:e landskamp i radion. De nordirländska fansen dominerar läktarna fullständigt. 24 pers mot 7, just nu. Svenska truppen glider in på planen. Känner lite, klämmer lite på mattan.

ARTIKELN HANDLAR OM