Lysande spel och ett världsklassmål av Henke

FOTBOLL

HELSINGBORG

Jag diskuterade Helsingborgs chans att vinna guld med en kollega i samband med Henrik Larssons comeback.

Kollegan trodde på HIF men jag sa: "Tänk på att Hammarby i så fall måste förlora fyra matcher mer än HIF innan serien är slut".

Hammarby!? Det var då det. Nu är Baxter och Henke på väg att jaga i kapp AIK och Elfsborg också.

Henkeeffekten snackade vi om den där kvällen före matchen på Olympia, men eftersom Häcken vann med 3-1 och det sen bara blev 1-1 borta mot Örgryte matchen efter såg vi det snart mer som en snabbt punkterad ballong.

Men nu pumpar Stuart Baxter upp ballongen igen och tusan vet om den brister den här gången.

Helsingborgs första halvlek mot Göteborg var lysande. Det bästa jag sett i allsvenskan på många år tillsammans med den fantastiska 4-2-matchen Elfsborg-MFF.

Varje gång jag skriver berömmande om Henke Larsson får jag mejl som säger att vi måste sluta tjata om Larsson. "Acceptera hans nej till landslaget, låt de yngre ta över nu.", heter det. Jag vill inte acceptera det resonemanget.

Henke visade i går ännu en gång att han är Sveriges klart bäste anfallsspelare.

Zlatan Ibrahimovic har kanske en större potential men han levererar inte tillnärmelsevis lika ofta numera. Och de som är uttagna till kvalet mot Spanien får ursäkta - det är mil som skiljer upp till Henkes briljans.

Henke, 35, håller länge än

Henkes mål mot Göteborg var tekniskt sett ett drömmål.

Han vet - utan att titta efter - att det kommer att komma en försvarsspelare som kan täcka ett avslut längs marken. Därför lobbar han i fart trots dålig vinkel. Det var så fruktansvärt rätt tänkt och snyggt utfört att jag nästan blir förbannad på honom för hans landslagsnobb.

Henke fyllde 35 för någon vecka sen men han håller länge än med sin lätta kropp. Tänk om han stannat i Barcelona som nu får klara sig utan Eto"o i fem månader...

För tillfället är Helsingborg och Elfsborg allsvenskans bästa lag. Men det svänger snabbt i den här serien och att tippa guldlag är snudd på omöjligt. Varken Elfsborg eller AIK har haft de svackor som man ju åtminstone tror är obligatoriska i en lång serie. Hammarby kan vara med i bilden igen 12 oktober om man får tillbaka de tre poäng som jag anser var fel att beröva från Bajen.

Göteborgs klack var på väg mot en skandal men hindrades av funktionärer och polis. Plus att Håkan Mild gjorde en berömvärd insats genom att ställa sig i klacken och mildra de upphettade känslorna.

HIF-klackens apljud när Samuel Wowoah hade bollen var en pinsamhet jag trodde hade försvunnit från våra läktare.

Avstängda spelare avgör?

För Göteborg är förlusten förmodligen den definitiva nådastöten i jakten på Lennart Johanssons pokal.

En på sätt och vis onödig förlust.

För även om Helsingborg var väldigt bra före paus bjöd Göteborg på väldigt mycket. Mittförsvaret hade oerhörda problem att hänga med i Henkes smarta löpningar och Luton Sheltons snabba löpningar.

Anfallsspelet var tamt, men trots det borde förmodligen Göteborg fått chans att komma in i matchen när Stefan Selakovic drogs ned av Andreas Granqvist. Även om domaren Stefan Johannesson kanske valde rätt när han drog ut förseelsen till en frispark i stället för straff borde Granqvist naturligtvis ha drabbats av en målchansutvisning.

Med en man mer i 55 minuter kunde matchen ha fått ett annat förlopp. Göteborg var betydligt mer aggressivt i andra halvlek då Stefan Selakovic var nära flera gånger om till fler mål än det han gjorde.

När vi ändå är inne på straffar tycker jag att Helsingborg borde ha fått två och Göteborg minst en, kanske två.

Avgörande från nu och framåt är mycket vilka spelare som blir avstängda. Helsingborg är väl rustat. Andreas Jakobsson har kommit igång igen, kan ersätta som mittback eller fortsätta dominera i mittfältet. Henke lär inte bli avstängd och bredvid honom kan Luton Shelton, Olivier Karekezi och Gustaf Andersson komplettera.

Värre ser det ut för Elfsborg vars stjärntrio Samuel Holmén, Stefan Ishizaki och Matthias Svensson är en varning från avstängning.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM