”Ingen tvekan om att vi skulle vinna”

FOTBOLL

Iraks nationalhjälte på besök i division sex-klubb i Södertälje

1 av 2 | Foto: SKILDA VÄRLDAR Förra månaden ledde Jorvan Vieira Irak till en sensationell seger i de asiat-iska mästerskapen (lilla vilden) - i helgen dök han upp på en division sex-träning i Södertälje.

Han chockade en hel fotbollsvärld och gav guld till ett land som var fattigt på positiva erfarenheter.

Nu berättar Jorvan Vieira om bragden i Asian Cup - exklusivt för Sportbladet.

- Det fanns aldrig någon tvekan, jag visste att vi skulle gå hela vägen, säger Iraks förre förbundskapten.

När Irak vann Asian Cup, asiatiska mästerskapen, i fotboll firade tusentals exil-irakier runt om i Sverige. I hemlandet talade rapporterna om extatiska scener.

Jorvan Vieira, brasiliansk-portugisisk resande i fotbollskunskap och förbundskapten för bragdlaget, blev nationalhjälte.

Nu har han plötsligt dykt upp på Kaldeiska Ishtarföreningens division sex-träning i Södertälje.

- Jag har vänner här, jag vet att det finns en stor irakisk koloni här i Sverige och lovade redan före mästerskapet att komma, säger Jorvan Vieira.

Kort förberedelse

När Vieira tog över det irakiska landslaget i maj var det mindre än två månader kvar till mästerskapet. Inte direkt gott om tid till förberedelser.

- Jag var väldigt tydlig med målbilder, vi bestämde tidigt att vi var där för att vinna. Jag var också väldigt tydlig med att vi på inget sätt spelade för oss själva, vi var där för det irakiska folket. Vi var där för att spela, jobba och kriga för att glädja 28 miljoner människor.

Vad var känslan före mästerskapet?

- Jag trodde att vi kunde vinna det. Det fanns aldrig något tvivel från min sida. Men om vi spelade de matcherna om och om igen så skulle vi inte vinna varje gång. Men återigen, tänker man positivt så kan det i alla fall hända.

I spelartruppen fanns både

kurder, kristna, shia- och sunnimuslimer. Var det aldrig några motsättningar mellan religionerna?

- Det finns alltid problem, i alla lag. I stora lag, i små lag, med stora spelare och små spelare, Iraks landslag är inget undantag. Det är mitt, och alla andra coachers, jobb att använda vår psykologi och energi för att få spelarna att fokusera på rätt saker.

Några av dina föregångare på posten som förbundskapten lämnade jobbet för att de inte kände sig säkra. Har du upplevt samma sak?

- Jag är inte mina föregångare och jag har aldrig känt mig hotad. Jag jobbar med fotboll, inte med krig.

Slutade efter segern

Trots det lämnade Jorvan Vieira jobbet direkt efter Asian Cup-triumfen. Han skrev bara på ett korttidskontrakt och hade inga intentioner att förlänga det, oavsett resultat. Det beslutet kan leda till ett betydligt mer högprofilerat jobb. Vieira har kopplats ihop med ett antal klubblag i Mellanöstern, men också med förbundskaptenstjänsterna i Australien och Sydkorea.