UTSATT FÖR KOMPLOTT

FOTBOLL

Uppgifter: Mallorca-pamp
betalade journalister för
att trycka ner Laudrup

Michael Laudrup sa upp sig från tränarjobbet i Mallorca med motivering att ”arbetsklimatet blev outhärdligt”.

Nu skriver Ekstrabladet att klubbens sportchef Lorenzo Serra Ferrer betalade journalister – för att trycka ner den danska stjärnan.

– Det de har gjort är både patetiskt och djupt oetiskt, säger spanske journalisten Albert Orfila till Ekstrabladet.

Foto: Lorenzo Serra Ferrer.

Lorenzo Serra Ferrer var med och tog Michael Laudrup till Mallorca sommaren 2010, men ganska tidigt stod det klart att de båda inte drog jämnt.

Laudrup såg under sin första säsong till att det bottentippade laget klarade kontraktet, men i slutet av september – efter att assisterande tränaren Erik Larsen fått sparken – meddelade dansken sin avgång. Han orkade inte mer.

– Jag har nått till en punkt nu när arbetsklimatet har blivit outhärdligt. Mänskligt och i förhållande till min familj vill jag inte, vare sig för deras eller min skull, komma hem och vara frustrerad varje dag, sa Laudrup då.

Betalade journalister

Nu skriver danska Ekstrabladet att 47-åringen utsattes för en komplott.

Enligt tidningen har sportchefen Serra Ferrer både beställt och betalat journalister att kritisera och trycka ner Laudrup i pressen.

Bland annat ska en av danskens värsta kritiker – fotbollsreportern Tomeu Maura – ha fått 2 500 euro i månaden, motsvarande knappt 24 000 kronor, för att svartmåla den dåvarande Mallorca-tränaren.

– Det är ganska uppenbart att klubben – eller snarare Serra Ferrer – har finansierat smutskastningskampanjen mot Laudrup. Serra har betalat Tomeu Mauro för att förringa och förnedra Laudrup, både som person och tränare, säger Albert Orfila, reporter på Mallorca-tidningen Ultima Hora, till Ekstrabladet.

”Patetiskt och oetiskt”

Officiellt är betalningarna till Tomeu Mauro avsatt för annonsutrymme på hans blogg – men det är bara en täckmantel, enligt Orfila.

– Beloppet är långt över marknadspriset. Det finns ett samband enligt fakturan, men det är knappt någon som läser tidningen (Supermallorca) och ganska få som följer hans blogg. Det är helt omöjligt att klubben har betalat så mycket för så lite, säger han.

– Det de har gjort är patetiskt och djupt oetiskt. Det är avskyvärt. Maura har skadat vår profession och Serra Ferrer har betalat honom för att göra det. Det är fruktansvärt vad de har gjort – båda två.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga