Hon dömer Sveriges semifinal

Av: Simon Bank

Publicerad:
Uppdaterad:

Har varit med när Japan förlorat – och Sverige vunnit

Foto: Scanpix.

FRANKFURT. Ett gott tecken?

Det kommer att finnas en aktiv på planen i morgon som redan varit med när Japan förlorat i VM och när Sverige vunnit i VM.

Semifinaldomaren: Carol Anne Chénard.

Det är möjligt att Caroline Seger är av en annan åsikt, men för skrockfulla svenskar har Fifa lyckats välja precis rätt domare till morgondagens semifinal i Frankfurt.

Carol Anne Chénard, en 34-årig Montreal-kanadensiska, dömde såväl Sveriges premiär mot Colombia (1–0, den där hon varnade Seger) som Japans förlustmatch mot England (0–2).

Chénard föddes i en militärfamilj (pappa var pilot), har studerat mikrobiologi och immunologi på universitetet, och varit en del av Kanadas landslagstrupp i short-track-skridsko. När hon lade ner skridskokarriären började hon döma.

– Jag antar att det hjälper att jag inte gör något halvhjärtat, har hon sagt till the Province. När jag slutade med skridsko, när jag inte spelade fotboll länge, så bestämde jag mig för att satsa på att döma - och göra det bra.

Chénard hålls som en av världens absolut främsta domare, hon har dömt i amerikanska herrligan MLS och – hon har redan dömt en VM-final på tysk mark. Förra sommaren ansvarade hon för U20-finalen mellan Tyskland och Nigeria (2–0).

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.