Fotbollen kan få Hawk-eye

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Företaget ska diskutera med Fifa nästa vecka

Hawk-eye är ett välkänt begrepp inom tennis.

Nu är systemet på väg in i fotbollen för att fungera som målkameror.

– Om det fungerar, varför inte?, säger Fifas president Sepp Blatter.

Systemet är väldigt användbart inom tennis- och cricketvärlden. Med hjälp av tekniken kan man i tennis avgöra om en boll var på eller utanför linjen.

Sommaren 2007 började Premier League samarbeta med den brittiska firman som ligger bakom Hawk-eye. Först nu kan systemet vara på gång att börja användas.

Fifa testade tidigare i år tio olika målkameror från tio olika företag. Ingen av dem uppfyllde Fifas krav att leverera med hundraprocentig säkerhet inom en sekund.

Ska diskutera med Fifa

Då fanns inte Hawk-eye med, då de vägrade att delta på grund av svårigheterna. Men nu verkar den brittiska firman har ändrat sig.

– Vi ska diskutera detaljerna med Fifa nästa vecka, men det ser positivt ut, säger Hawk-eye:s grundare Dr Paul Hawkins enligt FC Business.

– Det gick så bra som det kunde för tre år sedan då vi hade systemet i Reading. Planen med Premier League är att sätta upp det på tre arenor och testa det under ett halvår.

Blatter positiv

Englands bortdömda mål, som egentligen borde ha godkänts, mot Tyskland i sommarens VM satte igång diskussionen om målkameror på allvar.

Fifas president Sepp Blatter är positiv till målkameror.

– Om det fungerar, varför inte?, säger Fifas president.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN