AIK:s vapen: stressa Djurgården till misstag

avOskar Månsson

Ska vinna med press: de kommer inte få lugn och ro

Spela med hög press, irritera backarna, sätt tryck på Pa Dembo Touray när bollen spelas hem.

En av nycklarna till AIK-vinst i derbyt: att stressa Djurgården till misstag.

– Vi ska sätta en sån jävla press så att de aldrig får lugn och ro, säger Nebojsa Novakovic.

Foto: Foto: bildbyrån
taktiken klar Alm och Novakovic vet hur DIF ska knäckas – med press.

Två lag som till taktiken påminner om varandra möts på måndag. Både AIK och Djurgården spelar 4–4–2 där pressen ska inledas högt upp i banan.

– Det kommer bli avgörande. Vem gör pressen bäst? Vem ger minst tid? säger Nebojsa Novakovic.

Den assisterande tränaren tror att mycket är vunnet om AIK lyckas stressa Djurgårdens backar och målvakten Pa Dembo Touray.

– Om vi ger de lite tid så kommer de börja tänka. De är bra, men vi ska pressa och stressa och målvakten är lite... orolig, får man säga.

På fötterna?

– Precis. Det kan bli en passning tillbaka och då kan det hända grejer. Det är viktigt att vi göra det jobbet, att vi börjar med två forwards och fyller på med dem på mitten. Att vi sätter en sån jävla press så att de aldrig får lugn och ro. Det kommer att vara en massa publik där säkert 80 procent är AIK:are – då får vi vinden i ryggen. Vi har vunnit många derbyn på det sättet.

”Kommer lösa det”

Pa Dembo Touray håller med om att hans lag kan få problem om de inte klarar presspelet.

– Det är ganska svårt om de pressar hela backlinjen och om de spelar tillbaka blir det också svårt. Allt jag kan göra är att lägga ut bollen utför sidlinjen till inkast. Om de gör det... då kan det bli lite svårt.

Däremot så är han säker att hans lag klarar det.

– Vi kommer att lösa det. Det är deras taktik men Magnus (Pehrsson) har också en taktik. De ska inte få pressa på vår planhalva, vi måste pusha upp hela laget. De vill lägga ner oss genom att pressa, men om vi vågar stå upp så har de ingen chans att pressa.

Du har spelat massor av derbyn men det här ser ut att bli det sista. Speciellt?

– Det betyder mycket för mig. Om det blir min sista vill jag göra en bra match – jag vill göra en fantastisk match. Då har jag spelat fyra derbyn utan förlust.

ARTIKELN HANDLAR OM