Allsvenskan 2015

Slogs med batong – nu internutreds polisen

Av: 

Malin Wahlberg

FOTBOLL

Efter matchen mellan AIK och Malmö fick MFF-supportern Marko, 23, motta flera batongslag när han låg ner.

Nu har polisen själv startat en internutredning.

– Varje ingripande som resulterar i att vi måste slå med batong är ett misslyckande, säger Johan Olsson, yttre befäl på Stockholmspolisen.

Under matchen mellan AIK och Malmö FF i söndags uppstod bråk på MFF:s läktare där tre ordningsvakter skadades. Det gjorde att polisen efter matchen slog en järnring kring sektionen.

Där, under läktaren, blev det sedan oroligt på nytt efter att polisen försökt få ut inblandade personer från en buss för identifiering.

MFF-supportern Marko, som inte var inblandad i det som hände uppe på läktaren, fick motta flera batongslag och även en spark medan han låg ner.

Marko, som arbetar med projektet Supporterhuset och inte vill framträda med efternamn eller bild, var på väg från matchen tillsammans med sin flickvän när de stötte ihop med polisen. I ett inlägg på Facebook beskriver han själv hur han insåg att situationen var på väg att eskalera.

”Batongslagen haglar”

Marko stod och pratade med MFF:s supporterpolis när en annan polis ska ha dykt upp och, som han beskriver det, ”provocerat med fula ord”.

”Jag ryggar reflexmässigt tillbaka, säger att jag inte pratar med honom. Det räckte. Han försöker slita ner mig. Han lyckas inte. Fler och fler poliser hoppar in och batongslagen haglar över min kropp. Jag försöker slita mig loss av paniken från slagen, som verkligen haglar från alla håll”, skriver han och fortsätter:

”Jag faller till sist till marken medvetslös av ett slag som kommer snett bakifrån. Det blir svart en kort stund. När jag ligger på marken väljer en polis att gå fram och sparka mig när jag fortfarande inte är helt vid medvetandet”.

”Ska granskas”

MFF-supportern har själv lagt upp en film på händelsen och den har fått stor spridning på sociala medier. På den ser man hur han får flera batongslag och även en spark när han ligger ner.

Polisen har nu startat en internutredning efter händelsen.

– Det kommer uppgifter till mig om att en polisman har begått brott och då ska det granskas. Jag tänker inte hymla om det här. Om det har varit ett felbeteende eller övervåld vill jag inte ha kvar det inom organisationen givetvis, säger Johan Olsson som var polisinsatschef under matchen och fortsätter:

– Utan att försvara (det som händer på) filmen eftersom jag inte har sett den, det man ska ha klart för sig är att det har skett ett våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman där vi har tre skadade ordningsvakter uppe på läktaren. Vi har försökt med dialog att få ut den här grupperingen på bussen, men tyvärr inte lyckats, det är synd.

”En oroväckande upptrappning”

Efter att Olsson sedan tittat på filmen säger han:

– Min kommentar blir precis som jag sa under förra samtalet: jag ser att det finns skäl att upprätta en utredning och det är gjort. Det i sig säger ju en del.

Marko, som inte fick några bestående skador men är blåslagen och har ont. Han tycker att det är bra att polisen startat en utredning, men tror inte att det blir någon fällande dom.

– Jag personligen känner inget agg mot poliserna i filmen och förstår att det kan vara svårt att märka skillnad på "vem som är vad". Men jag tror att man internt inom polisen måste se över sina rutiner och nivån på våld man använder. Det är en oroväckande upptrappning, säger han.

MFF har även gjort en polisanmälan till internutredningen.

”Det som skedde bakom vår sektion på Friends Arena i söndags går utanför vår värdegrund och är inget som vi vill ska se”, skriver klubben på sin hemsida.

Har du upplevt polisvåld i samband med matcher? Tipsa Sportbladet!

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Malmö FF

AIK Fotboll