”Har satt Frankrike på världskartan...”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Zlatans kaxiga svar: Tänkt om jag var ung och stark

1 av 2

Fransk press undrade om det är en svagare Zlatan Ibrahimovic på ålderns höst.

De fick svar på sin fråga.

– Jag satte Sverige på kartan och nu har jag även satt Frankrike på världskartan.

Zlatan Ibrahimovic har hunnit bli 34 år och säger att han inte själv vet när karriären är över. I Frankrike är samtidigt debatten om svensken blivit en sämre spelare redan igång.

”Om jag är gammal och svag”

Till torsdagens presskonferens inför playoff-spelet till EM mot Danmark hade ett par franska journalister tagit sig för att få svar på den frågan.

– Jag har spelat elva matcher och gjort nio mål och fem assist. Om jag är gammal och svag och gör det jag gör... Tänk vad jag hade gjort om jag var ung och stark. Men det jag gör är tillräckligt. Om jag är gammal och svag kan jag ändå spela och jag fortsätter gärna, säger Zlatan.

Är det en extra motivation att EM spelas i Frankrike nu?

– Jag hade älskat att spela EM i Frankrike. Det här är min fjärde säsong i Frankrike och det har varit en fantastiskt tid, jag kommer ha fantastiska minnen när jag lämnar. Jag satte Sverige på kartan i världen och nu har jag även satt Frankrike på världskartan. Jag är väldigt glad över det.

”Hade haft en röda tröjan”

Zlatan medger att han anpassat sitt spel till åldern men ser det inte som något negativt.

– Man kan inte göra likadana mål hela tiden men mål är mål och hur det blir mål är mindre viktigt. Det viktigaste är att det blir mål. Det är det omgivningen kräver och det är det jag kräver av mig själv. Att jag ska göra mål. Man spelar mer rutinerat nu ja, inte som när man var 20 år. Men jag spelar fortfarande på sättet jag vill spela. När man känner sig fri på planen, kan droppa ner, kan gå i djupled, vara med i boxen och spelet. Det är så jag spelat de senaste 10-15 åren men jag gör det bättre nu.

Nu väntar Danmark, en nation anfallarne aldrig gjort mål på.

– Det betyder ingenting. Jag kommer skapa och försöka i de här matcherna.

Hur hade din fotbollskarriär sett ut om du var född i Danmark istället för i Malmö?

– Exakt likadant fast jag hade haft den röda tröjan på mig.

FOTNOT: Sverige–Danmark spelas på lördag 20.45 och sänds i Kanal 5.

Publicerad: