Fick hjärtstopp – gjorde comeback

Publicerad 2015-03-24

"Ville inte åka helikopter från min sista match"

I augusti förra året fick Martin Scherdin hjärtstopp mitt under match.

Under en kvart var han i medicinsk mening död, men i söndags var han mirakulöst tillbaka.

– Jag ville inte åka helikopter från min sista match, säger han.

På Martin Scherdins 38:e födelsedag spelade hans  Åsebro – från Dalsland – borta mot Skärhamn i division 4. Under slutminuterna skallade han ihop med en motståndare. Smällen utlöste en hjärtinfarkt som i sin tur ledde till ett hjärtstopp.

– Medicinskt sett var jag död i ungefär en kvart. Som tur var satt två sjuksköterskor i publiken som kunde startas hjärt- och lugnräddning på mig, säger Martin Scherdin.

Gick ut i trädgården – mitt i natten

Därefter transporterades han i ambulanshelikopter till Sahlgrenska i Göteborg där han opererades. Sedan dess har rehabiliteringen gått oväntat bra, men samtidigt har det varit ett kämpigt halvår.

– Vissa stunder har jag haft en obehaglig känsla i kroppen, någon typ av panikångest. Vissa gånger har jag, mitt i natten, gått ut i trädgården och tagit en promenad.

Gjorde comeback mot alla odds

Martin Scherdin är ”Mr. Åsebro”. När incidenten hände i augusti förra året gjorde han sin 425:e match och hade lagkaptensbindeln runt armen.

I söndags var han tillbaka efter hjärtstoppet i augusti.

– Det är ingen som sagt det, men många tycker säkert att jag är dum i huvudet som fortsätter att spela fotboll. Men för mig har det varit en milstolpe att ta mig tillbaka. Jag hade bestämt mig för att inte åka helikopter från min sista match.