Ligue 1 2015/2016

”Lärt mig göra mål av Zlatan”

Av: 

Johanna Frändén

FOTBOLL

Blaise Matuidi är Frankrikes nya älskling: ”Jag hoppas mötet med Malmö blir en fest”

SAINT GERMAIN-EN-LAYE. I inflödet av brassar, argentinare och italienare har en ensam fransman hållit ställningarna i Paris Saint-Germain.

Blaise Matuidi har gått från att vara fansens favorit, till att bli en av presidentens män och den här säsongen tänker PSG:s nya anfallsvapen vinna ­både Champions League och fotbolls-EM på hemma­plan.

– Jag har lärt mig att ­göra mål av Zlatan, säger Matuidi till Sportbladet.

Matuidi och Sportbladets Johanna Frändén.

KARTLÄGGNING: Personerna i Zlatans entourage

Det är full aktivitet i korridorerna i PSG:s klubbhus, några mil väster om Paris. Angel di Maria, Marco Verratti och Javier Pastore hinner alla springa förbi mot olika medieuppdrag innan Blaise Matuidi dyker upp och börjar med att be om ursäkt för att han är försenad. Det är en intervju med Uefas hemsida som dragit ut på tiden.

– Hade jag bestämt hade det förstås varit damerna först, säger Blaise Matuidi med ett flin och slår sig ned i fåtöljen i det provisoriska intervjurummet på träningsanläggningen.

Ödmjuk och omtyckt

Två dagar har gått sedan han gjorde två mål i Frankrikes träningsmatch mot Serbien, varav ett volleyskott som uppmätte 105 kilometer i timmen, och som fått fransk press att gå ner i spagat. Samma dag som vi träffas pryder Blaise Matuidi l’Équipes första sida med rubriken ”Mot evigheten och vidare…”. Han har dessutom fått en hiphoplåt och en dans i sin ära, som han själv plockat upp som målgest i PSG-tröjan.

Blaise Matuidi är kort och gott fotbollsfrankrikes älskling för stunden, men verkar uppriktigt ointresserad av det när ämnet kommer på tal.

– Vi är elva som spelar i ett lag, så jag ser det inte så. Det viktigaste är ju att laget fungerar bra, både lands­laget och PSG. Visst, det går bra för mig just nu, vi hoppas att det fortsätter.

Trots den entusiastiska spelstilen och den relativt offensiva positionen på mittfältet har Blaise Matuidi aldrig tidigare gjort sig känd som någon större målskytt. På tio år i tre olika Ligue 1-klubbar har han aldrig tidigare mäktat med fler än fem ligamål per säsong. I år är han redan uppe i två fullträffar och lika många målgivande passningar, utöver de han gjort med Les Bleus.

– Jag har tur som är omgiven av spelare som Zlatan till exempel, som gör 30 mål per säsong. När man tränar ihop med den typen av spelare varje dag kan man inte annat än utvecklas på den fronten. Det är väldigt hög nivå och jag har lärt mig mycket.

Vad har du lärt dig av Zlatan?

– Att vara koncentrerad och lugn när man måste. Att inte drabbas av panik, och att ha killer instinct när det gäller.

Efter ett konstmål för ett par år sedan sa du att om du råkar göra snygga mål så är det inte med flit?!

– Min roll är i första hand att vara mittfältare och serva anfallarna. Men ibland hamnar jag framför mål, och det går ganska bra också. Jag har blivit mycket bättre där, jag tänker inte gömma mig och säga något annat, det har gått bättre än jag väntat mig. Men jag får nog inte vänja mig vid det.

Det kommer inte komma volleykanoner varje vecka?

– Nej, exakt.

Reste med Hollande

I resten av världen är den franske mittfältaren fortfarande lite av en doldis, men i hemstaden är han sedan flera säsonger en självklar publikfavorit. När Frankrikes president François Hollande besökte Benin, Angola och Kamerun i början av juli fanns Blaise Matuidi med i den franska delegationen.

– Det var magiskt för mig, att bli inbjuden av presidenten och få representera Frankrike som ung fransman med afrikanska rötter. Att få åka med honom till Angola, landet jag har mina rötter i, det är något jag aldrig kommer att glömma, säger Matuidi.

Dina föräldrar flydde från kriget i Angola på 70-talet, nu ser vi liknande flyktingströmmar till Europa från andra länder som befinner sig i krig. Tycker du det är viktigt att visa stöd med de som kommer?

– Självklart. Vi som har det här privilegiet, jag tycker att vi ska uppföra oss och stötta de människor som inte har samma möjligheter. Inte minst jag med min bakgrund i ett afrikanskt land.

Blaise Matuidi föddes i Toulouse, men familjen flyttade till Val-de-Marne, sydost om Paris, när han var sex år. Att hålla på något annat lag än Paris Saint-Germain var otänkbart, men i takt med att Matuidi utvecklades som fotbollsspelare, via i den nationella talangfabriken Clairefontaine till proffskontrakt i Troyes och Saint-Etienne, såg hans egna ambitioner länge ut att vara högre än PSG:s. Men när Qatar Sports Investment köpte in sig i Parisklubben 2011 var Blaise Matuidi ett av de första nyförvärven att presenteras i lagbygget som skulle komma att bli ett av Europas tyngsta.

I takt med att övriga lokala talanger som Mamadou Sakho, Kévin Gameiro och Jérémy Ménez fasats ut från klubbens världserövrarprojekt är Blaise Matuidi ensam parisare kvar i leden.

”Magisk för Zlatan”

I morgon kliver Paris Saint-Germain in i Champions League, om någon skulle ha missat det så möter man Malmö FF, och i år tänker Laurent Blancs mannar inte nöja sig med att lämna turneringen efter kvarts­finalen.

– Alla vet vad vi har för målsättningar i Champions League. Kanske kommer vi att lyckas med det, kanske inte, men vi måste stå för vår ambition. Vi vet att det finns andra lag som också är inställda på att vinna Champions League, men vi har den målsättningen, folk får ta det som de vill. Om vi säger att vårt mål är kvarts­final skulle folk skratta. Det räcker inte längre.

Är final ett realistiskt mål?

– Det är ett mål. Om det är genomförbart eller inte vet jag inte, men det är ett av våra mål. Vi vill minst ta oss längre än förra säsongen.

På tisdag möter ni Zlatan Ibrahimovics gamla klubb, hur uppspelt är han inför mötet?

– Det är där han fostrats, det är klubben i hans hjärta och det är fantastiskt för en spelare. Jag vet inte hur hans framtid ser ut, men om det här är hans sista Champions League-säsong är det magiskt att få möta sin egen klubb. Det kommer säkerligen vara speciellt för honom, för Malmö som stad och för klubben Malmö FF. Jag hoppas mötet blir en fest, ett spektakel som det i slutändan blir vi som vinner.

Kommer ni ha lite barmhärtighet med Malmö om det rinner iväg och inte försöka slå dem med 7–0?

– Nej, men jag tror inte på så stora siffror. Malmö är i Champions League, det betyder ju något, det finns kvalitéer i det laget som vi inte får bortse från. Vi måste vara uppmärksamma och gå in i matchen på samma sätt som när vi möter Real Madrid; med full respekt och försöka att vinna.

Den här diplomatiska sidan, är det en strategi från din sida eller är du så ödmjuk på riktigt?

– Nej, det är mina föräldrar som uppfostrat mig så.

Är det aldrig svårt att behålla den biten i din omgivning?

– Det beror på vem man är. Men jag är sådan här.

Intervjutiden är slut och det är dags att ta bilder. Blaise Matuidi poserar snällt och ber mig skicka bilderna så att han kan ”posta dem” själv. Sedan släntrar han iväg till eftermiddagens tredje intervju.

KARTLÄGGNING: Personerna i Zlatans entourage

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ligue 1 2015/2016

Champions League fotboll (herrar)

Blaise Matuidi

Zlatan Ibrahimovic

Ligue 1