Här tränar Isak med nya lagkamraterna

FOTBOLL

DORTMUND. Alexander Isak, 17, är på plats i sin nya klubb.

I dag tränade han för första gången med Dortmund.

Och hyllades direkt av sin nya tränare.

– En mycket spelstark anfallare, han är riktigt bra med ryggen mot mål och har högt målsnitt, säger Thomas Tuchel.

I måndags blev Alexander Isak officiellt klar för Borussia Dortmund.

I går åkte han ned till Tyskland och i dag genomförde han sitt första pass med nya klubben på den toppmoderna träningsanläggningen.

Strax efter tio på förmiddagen gled en av Sveriges mest lovande fotbollstalanger in på Dortmunds träningsplan i Brackel. Kylan och vädret var definitivt inget nytt för 17-åringen, omgivningen var däremot helt främmande.

Hyllas av tränaren

Mario Götze, Marco Reus och André Schürrle är bara några av namnen på de storstjärnor som Alexander Isak numera kan kalla sina lagkamrater.

Tränaren Thomas Tuchel var nöjd med det han såg:

– En mycket bra träning, jag försökte faktiskt att inte titta för mycket på bara honom, han är vansinnigt ung och var säkert nervös. Han gjorde två mål på träningen, det är härligt att han är här och det är skönt att han har första träningen bakom sig, säger Borussia Dortmunds tränare till Sportbladet.

Träningen inleddes i lugnt tempo, ett par lätta bollövningar som gick över till kvadraten där Dortmunds senaste nyförvärv fick inleda med att jaga boll. Sista kvarten av träningen ägnades åt spel och där visade Alexander Isak direkt sin målfarlighet när han väl fick chansen.

– En mycket spelstark anfallare, han är riktigt bra med ryggen mot mål och har högt målsnitt, säger Thomas Tuchel om sitt senaste nyförvärv.

Långsiktig plan

Sveriges supertalang såg ut att bli väl omhändertagen av sina nya lagkamrater under de dryga 90 minuter som laget tränade.

Dortmunds svenska talang instruerades och pratade mycket med jämngamla lagkamraten Felix Passlack. Att Alexander Isak kommer trivas bra råder det inga tvivel om.

– Vi planerar långt fram i tiden. När vi sålde Ramos (Adrián Ramos, utlånad till Granada i Spanien) så behöver positionen bakom Aubameyang fyllas ut och för BVB ger det såklart mening att fylla den positionen med en ung spelare, säger Thomas Tuchel.

”Då förstod jag”

Han kommenterade också uppgifterna som tyska Bild gick ut med under onsdagen: att tränaren själv inte hade insyn i att Isak skulle värvas från AIK.

– Jag tycker inte det är så dramatiskt, det är så det är i en stor klubb. Scoutavdelningen gör sitt jobb, jag gör mitt jobb.

– Men när jag fick Isak presenterad lite närmare för mig förstod jag snabbt att det är en bra värvning för oss.

Anläggningen i sig är toppmodern och ligger i Brackel, en förort i nordöstra delen av Dortmund, och färdigställdes för sex år sedan.

Den ligger i ett område som mest liknar en virrig byggarbetsplats.

Alla lagen tränar här

Det finns tre gräsplaner där inte ett strå ligger fel, flera välutrustade gym och givetvis allt annat som krävs för att genomföra en fotbollssatsning på yppersta världsnivå. Hela klubben – från pojklagen till seniorerna – tränar på samma anläggning för att få kontinuitet och en röd tråd genom verksamheten.

Och det var alltså här som Alexander Isak tog sina första steg i den nya världen.