Mamma igen – kan tvingas lämna Chelsea

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

Hedvig Lindahl står på toppen av sin karriär men kan ändå vara på väg att lämna Chelsea.

När målvaktens familj växer är hon inte längre säker på att hon har råd att bo kvar i England.

– Om man sätter barn till världen är det viktigt att ta hand om dem, säger 33-åringen.

Förra veckan var fotbollslandslaget uppdelat. De flesta flög ner till Spanien för kommande landskamper, men en liten grupp stannade i Stockholm och tog emot pris som årets lag på Idrottsgalan. Hedvig Lindahl gjorde ingetdera. Hon var kvar i England och stöttade sin fru Sabine under födseln av parets andra barn.

Vinnaren av Diamantbollen 2016 missade förlustmatchen mot Norge (1–2) i torsdags men har nu anslutit till landslaget och är redo att vakta målet i dagens match mot England.

– Jag är spelklar, men vi har inte fått laget. Jag har smugit i gång med vanlig försäsong och fokuserat på träningen, men förra veckan blev allt lite knas, säger hon.

Knas är kanske ordet. Själva förlossningen av sonen var inga bekymmer (”jag är kliniskt intresserad av hur allt går till i stället för stressad”) men sällan illustreras skillnaden på mäns och kvinnors villkor så som när spelare blir föräldrar.

OS-silverhjälten Hedvig Lindahl har förstahandskarna i en brittisk storklubb. Ändå är det inte säkert att familjen har råd att bo kvar i England. Ligan tar ett uppehåll i vår för att växla över till höst-vår, men målvaktens kontrakt går ut redan i december.

”Vet min situation”

– Vi diskuterar förlängning, men allt beror på om vi kan komma överens så att vi klarar det ekonomiskt. Chelsea vet i alla fall om min situation. Jag måste räkna på vad som behövs och om jag kan få in det, för jag trivs bra med klubben och vill vara med på Champions League-äventyret och ta tillbaka till ligan (Kosovare Asllanis Manchester City vann senast, reds anm), säger hon. 

Ska du vara mammaledig i vår?

– Det är en jättebra fråga. Jag har rätt att ta ut ett par veckor ledigt som anställd i Chelsea, sedan får jag ställa mig frågan om det är en för- eller nackdel. Jag bor så nära att det kan bli en kombination: jag tränar men går inte på möten och annat.

FAKTA

Hedvig Lindahls 2017

Januari: Frun Sabine Willms föder parets andra barn, så Hedvig missar Idrottsgalan och årets första träningslandskamp (förlust 1–2 mot Norge). Nu har hon mött upp laget och står förmodligen dagens match mot England.

Februari–juni: Engelska ligan gör uppehåll hela våren för att anpassa spelschemat till höst-vår. Under pausen ska de brittiska lagen möta varandra sporadiskt. I landslaget väntar Algarve cup i mars. Sverige är i samma grupp som Australien, Kina och Nederländerna.

Juli: EM i fotboll spelas i Nederländerna. Sverige är lottat att möta Tyskland, Ryssland och Italien.

Hösten: Engelska ligan drar igång. Chelsea har revansch att utkräva på Manchester City som vann senast. Lindahls kontrakt går ut i slutet av december men sannolikt förlänger hon åtminstone över ligaavslutningen på våren. Men frågan är om familjen har råd att stanna i England därefter.