”Då kommer man inte in på Friends Arena”

Den som köper biljett i andra hand nekas inträde på Europa League-finalen

Har du köpt biljett i andra hand till Europa League-finalen på Friends Arena?

Då kan du glömma inträde.

– Då kommer man inte in, säger Svenska fotbollförbundets presschef Niklas Bodell.

Måndagskvällens terrorattack på Manchester Arena påverkar även onsdagens Europa League-final i Stockholm.

Med anledning av attentatet gick Uefa tidigare i dag ut med en uppmaning till matchbesökarna på Friends arena.

”På grund av den strikta säkerheten uppmanar Uefa supportrarna att dyka upp på arenan så tidigt som möjligt, eftersom att noggranna inspektioner kommer att göras på plats vid ingångarna, vilket kan innebära det kommer att dröja innan man får komma in på arenan”, skrev Uefa i ett utlåtande.

I ett pressmeddelande låter Svenska fotbollförbundet meddela att de omfattande biljettkontrollerna sedan tidigare har varit inplanerade av säkerhetsskäl. Samtidigt måste alla besökare genomgå visitation och kan tvingas visa upp ID-handling för att styrka ägarskap av den personliga biljetten.

– Du måste ju kunna uppvisa att det är du som är innehavare av biljetten, som är personlig. Det förutsätter att du måste ta med ID-handling för att kunna identifiera dig, säger Niklas Bodell till Sportbladet.

Tre granskningskontroller av biljett

Med andra ord nekas alltså biljettinnehavare inträde om denne saknar legitimation.

Eller? Nja.

Enligt Martin Fredman, säkerhetschef på fotbollsförbundet, är det framför allt tre steg som avgör huruvida biljett är giltig och om besökaren därmed är berättigad inträde på arenan.

– Grundregeln är att du ska kunna identifiera dig om du har köpt biljett. Men kontrollerna sker på ett annat sätt. Biljetterna kommer granskas i tre steg: kemisk väg, visuellt och digitalt.

– Om alla steg går igenom kan vi utesluta kopierade och förfalskade biljetter. Det är för att säkerställa vilka det är som går in på arenan.

Fredman tillägger:

– Men på anmodan kan det krävas identifiering.

”Falska biljetter i omlopp”

ID eller inte – en sak är i alla fall säker, enligt Niklas Bodell. Du kommer inte in på arenan om du köper din biljett i andra hand eller på svarta marknaden.

– Vi har i vår kommunikation gått ut med att det är falska biljetter i omlopp. Det är något som vi på flera olika sätt försöker motverka. Det faktum att biljetterna är personliga gör att vi måste förhindra, eller åtminstone stävja, en andrahandsmarknad. Vi gör det inte lätt för svarta börsen-hajarna.

Sportbladet har tidigare skrivit om att biljetter till Europa League-finalen säljs på nätet för över 10 000 kronor styck.

Den som köpt biljett i andra hand kan alltså glömma att komma in?

– Då kommer man inte in. Du måste kunna legitimera dig och identifiera dig för just din biljett.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.