Dortmunds uppmaning till fansen: ”Böjer oss inte för terror”

Foto: TT
FOTBOLL

Förbundskansler Angela Merkel är "förfärad" över det som hänt i Dortmund, enligt en talesperson.

I kväll spelas matchen mot Monaco och Dortmunds vd Hans-Joachim Watzke är tydlig om matchens betydelse.

– Vi spelar inte bara för oss själva. I kväll spelar vi för alla, säger han enligt DR.

– Man kan bara vara lättad över att följderna inte blev än värre, säger talespersonen och hyllar Dortmunds supportrar som erbjudit logi åt Monacos fans efter att matchen ställdes in under måndagen, rapporterar Reuters.

När laget samlades för den första träningen efter dådet sade Dortmunds vd Hans-Joachim Watze att klubben inte tänker ge vika.

"I omklädningsrummet bad jag laget att visa för allmänheten att vi inte ger efter för terror", skriver Watze på Twitter.

Bartra saknades

På träningen saknades den spanske försvararen Marc Bartra, som skadades av splitter i samband med explosionen och nu återhämtar sig efter en lyckad handledsoperation.

Kopplingar till extremistgrupper

I det brev som hittades i närheten av bussen ska det enligt tidningen Süddeutsche Zeitung ha funnits formuleringar om att attacken var ett svar på Tysklands inblandning i militäroperationerna mot terrorgruppen IS i Syrien.

Men utredarna säger också att brevet kan ha varit ett försök att lura polisen.

Mer information om brevet väntas vid den presskonferens som polisen kallat till vid 14-tiden i eftermiddag.

”Böjer oss inte för terror”

Även om man tvingades skjuta upp Champions League-kvartsfinalmatchen mellan Dortmund och Monaco till i kväll, säger Monacos vice ordförande Vadim Vasiljev att "fotbollen inte får tas som gisslan".

– Vi kommer att stå tillsammans med våra spelare för att komma över den här situationen. Fotbollen kommer att vara starkare än den här typen av fruktansvärda dåd. Matchen kommer att spelas i kväll, säger Vasiljev.

Dortmunds vd Hans-Joachim Watzke fördömer attacken och pratar om vikten av att matchen blir av.

– Vi spelar inte bara för oss själva. I kväll spelar vi för alla, säger han enligt DR.

– Jag har precis pratat med laget och slagit fast att vi inte böjer oss för terror.

Samtidigt har Watzke en uppmaning till Dortmunds fans.

– Vi ber alla Dortmund-fans att stötta vårt lag med full energi i 90 minuter. Det här laget har på kort tid blivit tvungna att bearbeta något obegripligt och vi måste alla hjälpa laget att gå stärkta ur det här.

Säkerheten kommer att vara skärpt under kvällens match, med ett extra stort antal poliser på plats. Båda lagens hotell är också satta under polisbevakning. Det kommer även att vara höjd säkerhet kring Bayern Münchens hemmamatch mot Real Madrid.