Sömnlös natt för Blåvitts tränare

Foto: ANDERS DEROS

avHenrik Lundgren

FOTBOLL

GÖTEBORG. Analysen är gjord, men hemlig.

IFK Göteborgs 0–4-förlust mot Häcken tog hårt.

– Jag sov inte mycket i natt, jag låg och funderade på om jag kunnat göra något annorlunda, säger Jörgen Lennartsson.

Strålande solsken på Kamratgården, en lättare träning för avbytarna med många skratt och rop, och en ännu lättare löprunda för de som spelade. Det var inte mycket som påminde om tisdagskvällens överkörning på Bravida Arena. Mardrömmen där IFK Göteborg låg under med 0–3 efter en knapp halvtimmes spel.

Men minnena fanns där, och åtgärderna.

– Det är klart att spelarna och ledarna någonstans känner att det var mer än en vanlig förlust, för det var det ju, säger Jörgen Lennartsson.

Längre analyssnack

Spelar- och ledargruppen samlades inför träningen för ett längre analyssnack. Men vad man kom fram till vill Lennartsson inte berätta.

– Vi har gått igenom ett antal klipp från matchen. Sett varför det blev som det blev, vad vi kan lära oss av det och vi kan ta med oss av det som vi gjorde mindre bra och det som vi gjorde bra. Jag vill inte gå in djupare på det, mer än att det fanns detaljer både på kollektiv och individnivå, säger han.

Förlusten gjorde att IFK Göteborg nu ligger på tolfte plats, sju poäng efter Malmö FF, och bara två poäng ovanför nedflyttningsstrecket.

– Men det är viktigt att vi har sans och balans i perspektivet. Hade vi vunnit matchen med 2–0 så hade vi legat tvåa i allsvenskan. Jag tror vi har tre poäng upp till tredjeplatsen, då kan man inte hålla på och må som tabellen. Det är inte så att vi har förlorat fyra matcher i rad med 5–0.

Vunnit en av sex

Att poängen inte ramlat in som förväntat går dock inte att missa. Blåvitt har bara vunnit en av sina sex första matcher.

– Ja, och det är inte bra. Men det enda som är intressant nu är att de här sakerna vi gör fram till klockan 15 på söndag gör att vi har så stora chanser som möjligt att göra en bra match mot Kalmar. Det är det enda som är intressant nu, allt annat är oväsentligt.

Under och efter derbymatchen skrek delar av de blåvita supportrarna om att Lennartsson borde avgå. Direkt efter matchen ville Mats Gren för GT inte kommentera Lennartssons ställning som tränare, men senare under kvällen bekräftade både han och ordföranden Frank Andersson att förhandlingar om en kontraktsförlängning pågår.

”Sekundär fråga”

Hur går de egentligen, Jörgen?

– Kontraktsförhandlingarna? Det är väl inte de som ligger längst fram just nu, jag tycker att det är en sekundär fråga för närvarande. Det som gäller nu är att vinna mot Kalmar FF. Sen får vi ta det andra sen.

Men det kommer ju alltid en ”nästa match”? Både du och många av spelarna har utgående kontrakt.

– Ja, så är det ju. Men det är en klubbfråga som du får ställa till klubben. Min uppgift som tränare är att se till att göra rätt saker här på träningen och se till att vi tar så många poäng som möjligt. Vi har en mycket bra harmoni i gruppen, det är därför jag känner en bra trygghet inför fortsättningen.

ARTIKELN HANDLAR OM