Italiensk mästare – framför Pias ögon

Foto: Bildbyrån

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

Tiotusen åskådare såg Stéphanie Öhrström spika igen och ordna scudetton till Fiorentina.

En av dem: Pia Sundhage som gör en Europaturné innan hon tar ut sin EM-trupp.

– Det lockar att spela i landslaget igen, säger målvakten.

Stéphanie Öhrström blev italiensk mästare med Verona 2015, men när lönerna frös inne bytte hon i somras till Fiorentina. Miljöbytet sporrade 30–åringen att utvecklas och i vinter har hon nått nya höjder.

Fram till lördagens match mot Tavagnacco hade svenskan hållit nollan 13 gånger. Inför tiotusen åskådare på Stadio Artemio Franchi i Florens höll hon sin fjortonde i 2–0-segern som innebar att Fiorentina var klara mästare med två omgångar kvar.

”Har inte varit på kartan”

När Sportbladet når Öhrström är hon segerrusig.

– Jag fick gåshud av att spela på herrarnas stadion. Vi har gjort en fantastisk säsong, från start till mål, alla har hållit hög nivå och vi är värda att vinna i år, säger hon.

Triumfen ska ha kommit inför Pia Sundhages ögon. I sommarens EM möter Sverige Italien så förbundskaptenen hade planerat att åka ner för att se några av de väntade motståndarna.

Såg hon också en andramålvakt bakom givna Hedvig Lindahl? Stéphanie Öhrström har varit med på landslagsläger tidigare men tror inte att hon är aktuell för en återkomst, trots att hon just gjort karriärens bästa säsong.

– I ett par år har jag inte varit på kartan. Alla vill spela i landslaget, det är det största man kan göra, så det lockar. Men det känns inte som att man är i tankarna, säger hon.

”Bara att acceptera”

Hur ser du på din status i blågult?

– Ett tag kallades jag på några läger och efteråt kollade man på uttagningarna. När jag förstod att jag inte var aktuell försökte jag bara njuta av tiden här nere med laget. Det blir mer av en bonus om jag skulle komma med igen.

Tycker du att du platsar i landslaget?

– Det är föbundskaptenen som väljer spelarna hon vill ha. Jag är jättenöjd med det jag har gjort, men vad jag tycker spelar inte så stor roll, det är bara att acceptera.

Stéphanie Öhrström har utgående kontrakt med Fiorentina, men ska diskutera en förlängning de komande dagarna. Sportbladet söker Pia Sundhage.

ARTIKELN HANDLAR OM